3 Websites Voor Gratis Foto’s

Gratis foto’s van goede kwaliteit, waar vind je die? Wat zijn er veel mooie foto’s op de Facebookpagina’s en websites van bedrijven en stichtingen. Vind jij het lastig om mooie afbeeldingen te vinden? In dit artikel deel ik mijn favoriete websites waar je terecht kunt voor gratis foto’s.

Voor sommige stichtingen is het makkelijk om zelf mooie foto’s te maken en eigen materiaal te gebruiken. Maar soms is het handig om een stockfoto van internet te halen. Een stockfoto is een foto uit een beeldbank. De foto kan gekocht worden en daarna onbeperkt gebruikt worden. Handig als je wel een professionele foto wilt, maar die zelf niet kunt maken of omdat je niemands privacy wilt schenden.

Bekende websites om stockfoto’s te kopen zijn Shutterstock en iStockphoto. Een website met Nederlandse stockfoto’s is de Nationale Beeldbank.

Als je vaker dit soort foto’s wilt gebruiken, dan kan dat aardig duur worden. Daarom laat ik je in dit artikel drie websites zien waar je terecht kunt voor gratis foto’s van goede kwaliteit.

Maar eerst een paar praktische tips rondom het gebruik van foto’s.

Lees ook het artikel over het kiezen van de juiste kleuren voor je communicatie.

Waar let je op bij het kiezen van foto’s?

  • Staand of liggend? Als je foto boven een artikel op je website komt, is het handig dat de foto horizontaal (liggend) is. Vaak is de ruimte op een website voor deze ‘uitgelichte afbeelding’ minder hoog dan het oorspronkelijke formaat. Zorg daarom dat er voldoende ruimte is rondom het onderwerp van de foto. En kijk ook hoe de afbeelding na gebruik op de website en social media op de mobiele telefoon komt. Is je onderwerp nog steeds goed in beeld?
  • Close-up of veraf? Voor een foto op posters is het mooi als het onderwerp duidelijk in beeld is. Mensen moeten in één oogopslag zien waar de foto over gaat. Als je een sfeerbeeld wilt maken, kan het mooier zijn om een overzichtsfoto te gebruiken van een tafereel. Vaak is het krachtig om in te zoomen op een detail, dan wordt de kijker niet afgeleid door bijzaken.
  • Kleurgebruik. Dit is misschien niet het eerste waar je op let bij het kiezen van een foto. Toch kunnen de kleuren in een foto een gevoel oproepen of versterken. Zachte kleuren of juist felle kleuren geven ieder een ander effect. Als de kleuren van een foto passend bij de kleuren van de huisstijl, zal het geheel een betere uitstraling hebben. Denk hierbij aan een foto van iemand in een rode jas, dat ziet er fris en kleurrijk uit. Als jouw huisstijl bestaat uit pasteltinten, kun je misschien beter zoeken naar iemand met een jas in een zachte kleur. Je kunt ook filters gebruiken om de sfeer van een foto aan te passen, maar dat is een ander onderwerp.

Nu je weet waar je op moet letten, gaan we naar mijn drie favoriete websites waar je de mooiste gratis foto’s kunt vinden.

Niet alleen de foto, maar ook het schrijven van een goede tekst is belangrijk.

1. Pixabay

Pixabay is mijn grote favoriet. Je kunt hier zoeken op onderwerp door zoektermen in te voeren. Je kunt zoeken in het Nederlands. Daarbij kun je nog filteren op bestandstype. Op Pixabay vind je namelijk ook illustraties. Je heb nog meer opties om te filteren. Wees creatief met je zoekopdrachten. Alle foto’s van goede kwaliteit. Om gratis foto’s te kunnen downloaden moet je een account hebben en aangemeld zijn. Er wordt verzocht om bij te dragen aan een kopje koffie, maar een vergoeding is niet verplicht.

2. Unsplash

Unsplash is een heerlijke site om doorheen te dwalen. Gewoon de foto’s voorbij laten komen en je verbazen over de prachtigste beelden. Ook hier is een zoekfunctie, maar wel Engelstalig. Unsplash is iets minder praktisch als Pixabay, maar ik hou ervan. In tegenstelling tot Pixabay en Morguefile hoef je geen account aan te maken om een foto te downloaden.

Afbeeldingen helpen ook om je nieuwsbrief aantrekkelijk te maken.

3. Morguefile

Op Morguefile staan afbeeldingen die als eens gebruikt zijn in een campagne en nu gratis beschikbaar gesteld zijn. De foto’s zijn van hoge kwaliteit, er is wel iets minder aanbod van bij Pixabay of Unsplash.

En nu aan de slag

Nou, keuze genoeg om de mooiste gratis foto’s te vinden. Wees bij het zoeken creatief met zoekwoorden. Je kunt zoeken op onderwerp, kleur, emotie, sfeer. Soms krijg je bij een zoekwoord in meervoud andere resultaten dan in enkelvoud. Dus ga lekker struinen als je je verveelt. Maar wees gewaarschuwd; de tijd vliegt voorbij en je kunt dagen vullen met al het mooie beeldmateriaal.

Gebruik handige hulpmiddelen om je afbeeldingen te bewerken.

 

De afbeelding bij dit artikel is van sarandy westfall via Unsplash

The Happy Volunteer Logo

Zorg dat je geen artikel mist!

Meld je aan voor mijn artikelen. Elke veertien dagen mail ik je met inspiratie en tips over het werven van vrijwilligers. En je krijgt mijn e-book met tips als welkomstcadeautje. 

2019-07-23T17:04:48+02:00

2 Comments

  1. Marlies 9 juli 2017 at 19:45 - Reply

    Op https://afbeeldingen.net/ en http://gratis-foto.startpagina.nl/ vind je een overzicht met site die gratis stockfoto’s aanbieden!

Leave A Comment