Vrijwilligers Bedanken - Meer dan 40 manieren

Je wilt je vrijwilligers bedankten, maar wat ga je geven? Een origineel cadeau verzinnen is een tijdrovende klus is. Daarom vind je hier bedankjes in allerlei vormen en prijsklassen. Je vind bedankjes in de volgende categorieën:

 

Cadeautjes

Snoep blikje vrijwilligers bedankt

Als je op internet zoekt op vrijwilligers bedankt, zal je deze zeker tegenkomen. Een kleurig blikje dat je zelf kunt vullen met snoep of iets anders. Te bestellen bij Bol.com. Er zijn ook bekers te koop met een verglijkbare print.
Blikje Vrijwilligers Bedankt via Bol.com

Gemaakt door mensen met een beperking

Bijzondere en mooie cadeautjes kun je kopen bij Mooi door Mij. Anders dan anders en gemaakt door mensen met een beperking. Lees meteen even het verhaal achter de stichting. Support je liever je lokale weet winkeliers? Er is bij jou in de buurt vast ook een winkel die gerund wordt door mensen met een beperking.
Website Mooi door Mij

Een Boek, notitieboek of kleurboek

Ik weet niet of boeken vaak als cadeau gegeven worden aan vrijwilligers. Zelf ben ik dol op boeken. Je kunt denken aan leesboeken of boekjes met inspirerende teksten. Maar ook een mooi schrijfboek waarin je op de eerste bladzijde een persoonlijke tekst schrijft. Of wat dacht je van een kleurboek voor volwassenen?

Krant van geboortedag (of andere jubileumdatum)

Origineel voor een jubilaris. In plaats van een geboortedatum kun je ook kiezen voor de dag dat iemand voor het eerst vrijwilligerswerk kwam doen bij jouw organisatie. Of de dag dat de organisatie is opgericht. Naast kranten kun je ook oude edities van tijdschriften kopen.
Website Krant van uw Geboortedag

Grappige vaas

Een grappig cadeau is de Flip Vase. Een klein vaasje dat verwerkt is in een notitieboekje. Decoratief en zeker origineel. En niet duur.
Website Flip Vase

Relatiegeschenken eetbaar

Eetbare cadeautjes. Een leuke vind ik een pakketje met thee met daarbij een infuser in de vorm van een hartje. Maar een reep Tony Chocolonely met jouw logo op de wikkel doet het ook altijd goed.
Website met eetbare cadeautjes

Merci of Celebrations

Je hoeft natuurlijk niet per se iets via internet te kopen. Een doos Merci of Celebrations blijft leuk om te krijgen. Of ga langs Jamin en koop M&M’s in je huisstijlkleuren. Leuke kaart eraan en klaar ben je.
Website van Jamin

Relatiegeschenken duurzaam

Een cadeau geven is eigenlijk nooit echt duurzaam. In het boek Verborgen Impact kun je lezen dat spullen het meeste impact hebben op het milieu. Maar als je toch graag een cadeautje wilt geven, dan kun je kiezen voor een duurzame optie.
Duurzame cadeau’s bij Cow.nl
Duurzame cadeaus bij Geschenk met een Verhaal

Bloembollen

Een webshop die doneert aan goede doelen en met wildlife als thema. Leuk om even rond te kijken. Ik vond de bloembollen een origineel cadeau.
Bloembollen bij Wildlife Present

Bloemen- en groentezaden

Helemaal hip op dit moment zijn bloemzaden. Goed voor de bijen en daarmee ook duurzaam. Bij Tuindreef heb je een enorme keuze uit bloemenzaden, maar ook zaad voor groente en tuinkruiden. In een leuke verpakking.
Vrijwilligerscadeautjes bij Tuindreef

 

Kaarten

Onze eigen kaarten om te bedanken (en welkom te heten)

Gewoon een lief en leuk kaartje doet het altijd goed. Zelfgemaakt of gekocht, er is van alles mogelijk. Een kaartje is trouwens ook leuk om nieuwe vrijwilligers welkom te heten.

Fotokaart

Via Greetz kun je op een eenvoudige manier een fotokaart maken. Hier kun je al je creativiteit op loslaten. Wat dacht je van een collage van foto’s uit het archief. Of een foto van het huisdier van de organisatie met een kaart in zijn bek.
Website Greetz

Cadeaubonnen

Cadeaubon

Cadeaubonnen heb je in allerlei vormen. Van de algemene VVV-bon tot bonnen voor appstores en games. Veel winkelketens hebben een eigen cadeaubon zoals de HEMA, H&M en IKEA.
Website VVV Cadeaukaarten

Bioscoopbon

Een filmpje pakken blijft een populaire vrijetijdsbesteding. Als je een bioscoopbon geeft, maak er dan een leuke verpakking omheen. Misschien zelfs met eigen reviews. Een variant op de bioscoopbon is een tegoedbon voor een lokaal filmhuis. Hier draaien ze net wat andere films en je sponsort een cultureel doel.
Website Nationale Bioscoopbon

Doneerbon

Vrijwilligers die geen cadeau willen kun je alsnog bedanken met de doneerbon. Deze kan verzilverd worden op Geef.nl. Hier staan duizenden goede doelen. Als je het een creatief tintje wilt geven, bedenk alvast een paar suggesties voor kleine lokale initiatieven of bijzondere doelen die aansluiten bij je eigen organisatie.
Website Doneerbon

Kunst en cultuur cadeaukaart

Een cadeau wat je niet vaak krijgt en alleen al daarom is het origineel. Ook hierbij kun je het leuker maken door suggesties te doen van lokale, kleine of bijzondere musea.
Website Kunst en Cultuur Cadeaukaart

Belevenissen

Hoewel ik het zelf soms lastig vind om op dit soort websites een keuze te maken, is het wel een manier om mensen te inspireren om erop uit te gaan. Van workshops tot midgetgolf en in alle prijsklassen.
Website Belevenissen

Tijdschrift cadeaubon

Als je een vrijwilliger eens extra wilt bedanken dan kan dit een leuk cadeau zijn. Er is een ruime keuze uit verschillende bladen.
Website Mijn blad op de mat

Game cadeaubon

Een cadeaubon voor computer games. Anders dan anders, maar geweldig voor verstokte games en jonge vrijwilligers. Zo worden mijn puberdochters blij van The Sims en zoonlief heeft liever iets van Nintendo. Ze kunnen dan zelf kiezen wat er ervoor kopen.
Overzicht cadeaubonnen voor games en electronica

Nog 100 andere cadeaubonnen

Er zit een grens aan het soort cadeaubonnen dat ik hier ga noemen. Maar op deze website staan alle cadeaubonnen op categorie en winkel ingedeeld.
Alle cadeaukaarten op een website

 

Zelf maken

Post-it note in tas of op broodtrommel

De meest verrassende en simpele manier om een vrijwilliger te bedanken of een compliment te geven is een briefje verstoppen op een plek waar hij of zij het zeker gaat vinden. Het is namelijk de moeite die je genomen hebt die de waardering toont.

Kalender

Een leuke manier om het hele jaar in beeld te blijven bij de vrijwilliger is met een fotokalender. Je kunt foto’s van de organisatie gebruiken, maar ook foto’s van gezellige activiteiten of van de vrijwilligers zelf zijn leuk. Zo creëer je een mooie herinnering.
Kalenders bij Vistaprint

Potje jam of ander lekkers

Leuk voor de hobbykoks onder ons. Kook jam, bramensap, pompoensoep of een andere lekkernij en verpak ze in gezellige glazen potjes. Een sticker of lapje stof op de deksel en je hebt een uniek cadeautje.
Zelfgemaakte jam kun je ook online kopen

Tegoedbon voor hulp van jou

Van mijn kinderen kreeg ik met moederdag wel eens een strippenkaart met klusjes die ze voor me gingen doen. Dit werkt niet als er honderd vrijwilligers zijn, maar voor kleine organisaties is dit een goedkope manier om toch iets te geven. Een dag oppassen op de hond, hulp bij een schildersklus, de tuin opknappen of de ruimte van de stichting mogen gebruiken voor een feestje. Draagt ook bij aan het groepsgevoel?

Pinterest voor inspiratie

Op Pinterest heb ik een bord met bedankjes voor vrijwilligers. Hierop staan veel voorbeelden van zelfgemaakte cadeautjes. Zoek ook eens naar bedankjes voor leerkrachten en doe zo inspiratie op. Ook vind je op Pinterest de mooiste etiketten die je zelf kunt uitprinten. (Zoek op ‘printables’)
Zelfgemaakte vrijwilligersbedankjes op Pinterest

 

Activiteiten

Workshop cadeau

Soms is iets doen leuker dan iets krijgen. Kijk of je een deal kan sluiten met een lokale ondernemer of andere club en geef een workshop cadeau. Bijvoorbeeld een Workshop vegetarisch koken, fotograferen met je smartphone of kerststukjes maken.

Dagje naar een vergelijkbare vrijwilligersorganisatie

Samen op stap is goed om de onderlinge band aan te halen en elkaar op een andere manier te spreken. Om het nuttige met het aangename te verenigen zou je een (werk)bezoek kunnen brengen aan een vergelijkbare organisatie als die van jullie. Een kijkje in de keuken van een ander. Ga een samenwerking aan om zo over en weer van elkaar te leren en sluit af met een hapje en een drankje.

Dagje naar een totaal andere vrijwilligersorganisatie

Een variant van nummer 28 is om op bezoek te gaan bij een organisatie die totaal anders is. Museumvrijwilligers die een middag meewerken bij het asiel of de voetbalvrijwilligers die langs gaan bij de voedselbank. Een dagje meedraaien geeft een energieboost en zo draag je ook tijdens je ‘teamuitje’ bij aan de samenleving. Natuurlijk sluit je ook deze activiteit af met iets lekkers.

Verwenarrangement

Misschien niet handig in tijden van corona en afstand houden. Toch de moeite waard om in dit lijstje te plaatsen. Je kunt op locatie een verwendagje geven. Regel een masseur, nagelstyliste, mindfulness-coach en maak er samen een fijn ontspannen dagje van. Een verwenpakket kun je coronaproof maken door het zelf samenstellen door een gezichtsmaskertje, fruitsapje en wat monstertjes bij elkaar in te pakken en dat op te sturen. Geef bij het pakket tips voor een mooie podcasts of films.

Diner zelfgemaakt

Een lekkere stamppot of grote pan soep met broodjes, of een buffet waarbij iedereen iets meeneemt. Gezellig samen eten op jouw locatie. Een andere optie is om een fietstocht uit te zetten langs mensen die allemaal een gerecht koken. De vrijwilligers kunnen dan in kleine groepjes eten en samen fietsen. Ook hier zijn allemaal varianten op te bedenken.

 

Digitale activiteiten

Online cursus

Voor de echt leergierige vrijwilliger zijn op internet veel voordelige online cursussen te vinden. Sommigen zelfs gratis. Je kunt cursussen zoeken op inhoud rondom het vrijwilligerswerk of kiezen voor cursussen die helemaal anders zijn. Maak een boekje met een eigen variatie die je aan kunt bieden. Check ook YouTube voor originele onderwerpen.
Gratis online cursussen op Learnit
Gratis online cursussen op VC Utrecht
Gratis online cursussen op Welzijn Zuidplas

Online teamuitje

In deze tijd van afstand houden is een gezamenlijk uitje niet altijd haalbaar. Gelukkig zijn er ook digitale alternatieven. Van mysteriegames tot bierproeverijen en digitale bootcamps. Er is nog best veel mogelijk. Zo kun je toch samen iets ondernemen.
Aanbieder online bedrijfsuitjes

Online Escape rooms

Escape rooms zijn helemaal hip. De puzzels, het samen uitzoeken en de adrenaline. Ik ben er dol op. Met dank aan corona zijn er veel online escaperooms bijgekomen waarvan een aantal zelfs gratis aangeboden worden. Leuk om met groepjes vrijwilligers te doen. Je kunt er zelf een feestje omheen bouwen door op gezette tijden contact te hebben en hints te delen.
Verzameling online Escaperooms

35.  Online feestje

Verstuur vooraf wat lekkers of geef iedereen een klein budget om wat te kopen. Zet een programma in elkaar van kletsen, dansen op muziek of kijk of je samen een spel kan doen. Iets als Party&co is best digitaal te doen. Voor het tekenen kun je dan je scherm delen en gebruik maken van een online whiteboard. Of een spel met gekke challenges (zet nu iets op je hoofd) kan zorgen voor hilarische toestanden. En tussendoor proost je op de inzet van je vrijwilligers.
Tips voor online feestjes

36.  Online Pubquiz

Nog iets dat je tegenwoordig gewoon online kunt kopen of regelen, maar ook zelf kunt maken is een quiz. Maak groepjes of gebruik een app als Kahoot om de vragen en antwoorden in kwijt te kunnen. Je kun de quiz ook aanpassen op je eigen organisatie of vragen maken over de vrijwilligers zelf. Laat ze dan vooraf een vragenlijst beantwoorden. Hoe heet je huisdier? Wat is je favoriete land? Naar welke muziek luister je onder de douche? Hoe ontbijt je ’s morgens? Op die manier leren vrijwilligers elkaar ook beter kennen.
Voorbeeld van een pubquiz

 

Gekke bedankjes

Sinterklaasgedicht

Dit heb ik zelf een keer gedaan voor collega’s. Over iedereen heb ik een grappig stukje gerijmd, natuurlijk lekker aangedikt. Je kunt een gedicht maken over het afgelopen jaar of over de vrijwilligers persoonlijk. Print uit op mooi papier en stuur pepernoten en een chocolade Sinterklaas mee.
Website Mijn Rijmwoordenboek

Lollige video (als in toneelstukje)

Er zijn tegenwoordig veel manieren om zelf een video te maken. Let op licht en zorg voor goed geluid en ga verder helemaal los op een creatieve manier van bedanken. Ook hier kun je het hebben over de vrijwilligers in het algemeen, maar bij een kleine groep kun je ook iets grappigs doen. Denk aan het soort stukjes dat wel op bruiloften wordt/werd gedaan. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en een handig persoon om het filmpje in elkaar te zetten.
Voorbeeld van een creatieve video door ziekenhuispersoneel

Tiktok of Reels

Tiktok is een social media platform waarbij op een aparte manier filmpjes gemaakt worden. Het zijn korte video’s waarin veel creativiteit mogelijk is door effecten, filters en muziekjes. Op Instagram heb je een functie die reels heet en bijna hetzelfde werkt. Als je een reels of tiktok gemaakt hebt, kun je hem opslaan op je telefoon en ook langs andere kanalen delen. Je gebruikt het social media platform in dat geval als gereedschap en niet per se om iets te plaatsen. Hoewel dat natuurlijk ook kan.
Uitleg over TikTok

Een ster cadeau geven (niet goedkoop)

Niet goedkoop, wel bijzonder. Geef een ster cadeau aan die ene vrijwilliger die al zo lang bij jouw organisatie is of bijzondere dingen doet. De ster wordt geregistreerd en je kunt hem terugvinden in een app en eventueel wordt er gepersonaliseerd cadeaupakket bij geleverd.
Ster te koop bij OSR

Speurtocht door Dordrecht (ook digitaal te volgen)

Misschien vooral interessant voor Dordtse vrijwilligers, maar aangezien Dordrecht van groot belang is geweest voor Nederland kan het juist ook voor buitenstaanders leuk zijn. De kunstenares die deze speurtocht ontwikkelde heeft ervoor gezorgd dat hij volledig toegankelijk is voor zo ongeveer iedereen. Je kan voor de speurtocht naar Dordrecht gaan, maar hem ook via Google Maps spelen. Verwacht een verrassende combinatie van kunst en geschiedenis.
Website Dortse Speurtochten

 

Teksten voor in een bedankbrief

Weet je al hoe je jouw vrijwilligers gaat bedanken maar vind je het lastig om een originele tekst te bedenken? Mijn tip is om eerst aan iemand die je kent te vertellen waarom je de vrijwilligers zo waardeert. Dan vertel je het namelijk in je eigen worden en niet in schrijftaal. Elke telefoon heeft een opname app. Dan kun je de zinnen die het meest aanspreken daarna gebruiken in je tekst.
https://www.voorpositiviteit.nl/bedankt-tekst/
Quotes en gedichtjes om te bedanken op Pinterest

 

Tips van lezers

Vraag vrijwilligers op welke manier zij gewaardeerd willen worden. Veel vrijwilligers vinden het onzin om dure cadeaus te krijgen en willen liever dat het geld aan de organisatie besteed wordt.

Voor vrijwilligers van zorginstellingen kan het een meerwaarde zijn als de waardering door cliënten gemaakt is.

Maak van het bedanken van vrijwilligers een actie of evenement waar de pers enthousiast over wordt. Dan kun je extra media-aandacht gebruiken om nieuwe vrijwilligers te werven.