5 ingredienten voor een opvallende vrijwilligersvacature

Benieuwd welke ingrediënten bijdragen aan een opvallende vrijwilligersvacature? Waar je vroeger twee of misschien drie soorten pindakaas had, zijn er nu een flink aantal bijgekomen. Met karamel en zeezout, met chocola en dan ook nog biologisch of zonder suiker. Er is een trend gaande om van iets wat ‘gewoon’ is en misschien zelfs een beetje saai, iets hips te maken. Blijkbaar werkt dat.

En wat werkt voor pindakaas, werkt ook voor vrijwilligerswerk. Want door je vacatures hip te maken, zal je meer vrijwilligers aantrekken. Hier zijn de 5 ingrediënten waarmee je jouw vrijwilligersvacature opvallend kan maken.

De 5 ingrediënten voor een hippe vrijwilligersvacature

Je hoeft niet alle ingrediënten te gebruiken, maar met elk ingrediënt wordt je vacature beter en zal je meer potentiële vrijwilligers bereiken. Oké, daar gaan we dan.

 

1. Geef hem een toffe titel.

vlotte titel

Het eerste dat mensen zien als ze op een vacaturesite kijken is een lijst met titels. Zorg daarom dat je opvalt. Vrijwilliger gevraagd of Maatje gezocht zijn te algemeen.

Snelle manieren om de naam of titel te veranderen:

  • Stel een vraag
  • Maak er een prikkelende stelling van
  • Zet er een getal in, bijvoorbeeld: “5 Dingen waarvan mevrouw Jansen blij wordt”.

 

2. Voeg er smaakje aan toe of geef het een twist.

Voeg waarde toe

Na de titel volgt de inleiding. Hiermee trek je mensen verder de vacature in. Wat maakt deze vacature bijzonder? Benoem de kenmerken van de vacature zo concreet mogelijk of leg de nadruk op een specifiek detail:

  • Interessante hobby’s
  • Eigenaardigheden van de persoon of locatie
  • Speciale vaardigheden die handig zijn

Maar ook: kan een vacature op een andere manier vervuld worden? Misschien door het samen te doen met een vriend of vriendin?

 

3. Geef extra waarde: koekjes!

voeg een smaakje toe

Mensen willen vrijwilligerswerk doen voor een ander, maar ook om er zelf beter van te worden. Ze willen er iets voor terug, dus laat zien welke waarde jouw vacature heeft. Denk aan:

  • Een goed gevoel
  • Ervaring opdoen
  • Een referentie op zijn cv of LinkedIn
  • Of lekkere koekjes <img class=

 

4. Verpak hem mooi of juist apart.

Mooie verpakking

Heb je wel eens gehoord van storytelling? Gebruik de kracht van een verhaal om je vacature in te verpakken. Roep emotie op, zorg dat mensen er gevoel bij krijgen. Kies ook eens een andere insteek of benadering.

Je kunt de hele vacature in de vorm van een verhaal schrijven of sommige onderdelen. De intro bijvoorbeeld. Daarmee pak je direct de aandacht en zorg je dat mensen verder gaan lezen.

Maar denk bij verpakking ook aan afbeeldingen of maak een video van de vacature. Zeker weten dat jij opvalt!

 

5. Promoot hem op een opvallende manier.

Opvallende promotie

Als die vacature dan geschreven is, wil je dat hij gezien wordt. anders heb je er nog niets aan. Gebruik social media kanalen zoals Facebook, LinkedIn en Instagram. Koppel er een deel, like en winactie aan vast.

Ook ‘offline’ kun je een vacature ook op andere ludieke manieren promoten. Zo was er een organisatie die op verschillende plekken in hun dorp poppetjes van Playmobil neerlag met een kaartje eraan. Dat leverde een flinke aanwas van vrijwilligers op.

Koppel de vacature aan vakanties, seizoenen en feestdagen.

 

Wees creatief

Eigenlijk is dat de moraal van dit verhaal. Wees creatief. Pluis je vacature helemaal uit, houd hem op zijn kop en schud hem eens flink door elkaar. Elk onbenullig detail kan de sleutel zijn tot een opvallende en aandachttrekkende vacature.

 

Credits: Alle afbeeldingen in dit artikel komen van Unsplash.com