5 vaardigheden vrijwilligers werven

 

Heb je je wel eens afgevraagd welke vaardigheden nodig zijn om succesvol vrijwilligers te werven? In mijn nieuwe cursus Het Nieuwe Werven komen vijf skills aan bod die jou helpen om meer en makkelijker nieuwe vrijwilligers te vinden (en te binden). Laten we ze even doorlopen.

  1. Mindset
  2. Ondernemerschap
  3. Creativiteit
  4. Zichtbaarheid
  5. Betrouwbaarheid

Ben je benieuwd hoe je met deze vaardigheden meer vrijwilligers aantrekt? Dat ga ik je uitleggen.

1. Mindset

Wat ik zie als de meest belangrijke vaardigheid is dat je in de juiste mindset weet te blijven. Als jij al niet gelooft dat mensen op jouw vrijwilligerswerk af komen, waarom zouden anderen dat wel doen?

Je mindset bestaat uit overtuigingen en gedachten. In de inleiding noemde ik al even mijn cursus over het Nieuwe Werven. Daar ben ik enthousiast over want ik weet dat hij goed is en dat er veel vrijwilligersorganisaties zijn die een cursus als deze nodig hebben. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat ik er alles aan doe om hem onder de aandacht te brengen (ja, ook hier 😉).

Wil je nu en in de toekomst succesvol vrijwilligers aantrekken, dan zal je de juiste mindset moeten vinden. Om jezelf te motiveren zodat je alles uit de kast gaat halen in je werving.

2. Ondernemerschap

Ondernemerschap botst nog wel eens met de aard van stichtingen. Het gaat niet om geld verdienen maar om je mooie missie te bereiken. Dat maakt dat de focus niet altijd ligt op zo effectief mogelijk werken.

Als ondernemer wil je aan het begin van het jaar weten wat je te wachten staat, je maakt een plan om zoveel mogelijk klanten te werven. Je zorgt voor een geweldig aanbod en doet er alles aan om daarmee de juiste mensen te bereiken. En dat is precies hoe je het werven van vrijwilligers moet aanpakken om het meeste uit je werving te halen. Dus train deze skill!

3. Creativiteit

Deze vaardigheid is waarschijnlijk de meest logische in het rijtje van vijf. Een wervende vacaturetekst schrijven, je websiteteksten wervend maken en socialmediaberichten posten die zorgen dat mensen stoppen met scrollen. Maar wat als je niet creatief bent?

Ook dan zijn er oplossingen. Voor een groot deel valt creatief schrijven te leren. Er zijn richtlijnen en trucjes die je kunt gebruiken waardoor je niet helemaal blanco hoeft te beginnen. Schrijf alsof je het aan te buurvrouw vertelt, daar begint het.

Bonustip: Als het creatief schrijven je echt veel energie kost, ga je hier toch een vrijwilliger voor werven? Bij Stichting Babyspullen waar ik in het bestuur zit hebben we vrijwillige tekstschrijvers. Dat zijn juist leuke klussen omdat ze flexibel en kortdurend zijn.

4. Zichtbaarheid

Is zichtbaarheid een vaardigheid? Op zich niet. Maar als je kijkt naar hoe lastig mensen het vinden om hun organisatie te profileren, dan zeker wel. Want hoe laat je je organisatie zien? Is hij wel sexy genoeg om mensen – en dan vooral de jongere mensen – aan te trekken?

Zichtbaarheid vraag ook om tactiek, zomaar in het wilde weg dingen online zetten heeft niet altijd het gewenste effect. Aan de andere kant is dat wel de allereerste stap. Dat je het gaat doen, blogs schrijven, video’s opnemen en het verhaal van je organisatie gaat vertellen.

5. Betrouwbaarheid

Deze vaardigheid kun je prima leren en ontwikkelen en zou hoog op je lijstje moeten staan. De reden dat hij hier als laatste staat is omdat het niet alleen belangrijk is voor de werving van vrijwilligers, maar bij de hele vrijwilligersreis. Van intake tot afscheid.

Betrouwbaarheid zit hem in meer dan eerlijkheid en doen wat je zegt. Het zit hem in de manier waarop je communiceert, je transparantie én de manier waarop je steeds net een stapje verder gaat om jouw vrijwilligers de allerbeste ervaring te bieden.

Beschik jij over alle vaardigheden?

Of jij al deze vaardigheden onder de knie hebt weet je zelf het beste. Je ervan bewust zijn dat je deze vaardigheden helpen om meer vrijwilligers te vinden is de eerste stap. En natuurlijk kun je jezelf en je organisatie hier altijd in blijven ontwikkelen.

Net als met sporten of muziek spelen en bijna alles in het leven, er is altijd een volgend niveau waar je naartoe kunt werken.

Cursus Het Nieuwe Werven met veel extra’s

Zoals ik aan het begin van dit artikel al aangaf heb ik een cursus ontwikkeld waarin ik je precies deze vaardigheden ga leren. Hij duurt twee weken en is helemaal gericht op het vinden en binden van vrijwilligers, praktisch en met veel extra’s.

Een van de redenen dat ik zelf zo enthousiast ben over de cursus is dat je naast online videolessen ook twee extra live (via Zoom) masterclasses krijgt én ik twee weken lang aanwezig ben als jouw coach 😊.

Meer weten? Check mijn website voor uitgebreide informatie of stuur een mail naar heleen@thehappyvolunteer.com.

Ja, ik wil meer weten