Video maken tips

 

Daar zit ik dan, klaar om een video op te nemen. Ik begin enthousiast met de eerste zin.

Uit mijn ooghoek zie ik mijn dochter langs het raam lopen, terug van een rondje met de hond.

Ik doe nog een poging om mijn zin af te maken, maar helaas. Weer niet gelukt!

Zelf video’s maken, makkelijk toch?

Video’s maken, zonder kinderen thuis is het al ingewikkeld. Toch wil ik het. Video heeft de toekomst en ik weet dat voorbij het ongemakkelijke deel, de kansen en mogelijkheden oneindig zijn. Maar ja, dat eerste stukje he?

Omdat veel mensen het maken van video’s lastig vinden, leek het me een goed idee om een aantal tips met jullie te delen.

Van die kleine praktische dingen die ervoor zorgen dat jouw video’s al meteen een stuk beter worden. Handig toch?

We gaan het onder andere hebben over:

  1. Camera
  2. Licht en geluid
  3. Houding en stem

En tot slot noem ik nog wat hulpmiddelen die ik gebruik.

Camera in de juiste stand

Staan of liggen?

Ik ga er voor het gemak vanuit dat je filmt met je telefoon. Dan heb je twee keuzes; horizontaal (liggend) of verticaal (staand). In welke stand je kiest hangt af van het platform waarvoor je de video wilt gebruiken. Wil je een story maken voor op Instagram, Facebook of LinkedIn? Dan hou je de telefoon rechtop. Maar als je een video wilt maken voor op je website, YouTube of voor in een e-learning, dan film je in liggende stand. Je telefoon liggend dus, niet jij 😉.

Zet ‘m op een standaard

Filmen met de camera in je hand is prima voor een kort filmpje, maar vaak is het handiger om je telefoon ergens op te zetten. Dat kan een standaard zijn, maar een constructie van stapel boeken of een krukje werkt ook prima, niemand die het ziet.

Selfiestick stabiel

Als je met een selfiestick filmt, loop je het risico dat het beeld wiebelig wordt omdat je hand beweegt. Hoe verder de selfiestick uitgeschoven is, hoe lastiger het is om stabiel te filmen. Een tip is om de selfiestick met het uiteinde tegen je lichaam aan te houden. Dan is het makkelijker om hem stil te houden.

Vliegtuigstand

Dit is verreweg de beste tip die ik ooit kreeg. Niets zo irritant dan een WhatsApp berichtje als je net lekker in je verhaal zit. Je bent meteen afgeleid en kan weer opnieuw beginnen. Daarom zet ik altijd mijn telefoon in vliegtuigstand. Die belangrijke berichten check ik later wel.

Open deur (genoeg ruimte op je telefoon)

Open deuren kun je beter dicht doen, dan verminder je een eventuele echo. Maar de open deur die ik bedoel, is dat je vooraf zorgt dat je voldoende ruimte op je telefoon hebt. Even al die vakantiefoto’s exporteren naar een andere plek zodat je onbelemmerd kunt filmen.

Check, check, dubbelcheck? Mooi dan gaan we snel verder.

Licht en geluid optimaal

Nu alles rondom je camera in orde is, wil je het beeld ook goed hebben.

Indirect licht

Licht is belangrijk, de kijkers willen goed kunnen zien wie daar aan het praten is. Het mooiste licht komt van de zijkant. Ga naast een raam staan. Een raam achter je is niet handig want dan sta je in het licht en wordt je zelf te donker. Ga met je camera in je hand aan de wandel om het juiste licht te vinden.

In de zon? Uit de zon!

Een zonnige dag, mooi weer om te filmen. Nou, niet helemaal. Als je in de volle zon gaat filmen, is het veel lastiger om het licht goed te krijgen. Als je naar de zon toestaat, knijp je met je ogen en wordt je gezicht overbelicht. Ook filmen vanaf de zijkant is hier geen succes. De oplossing is om toch de schaduw op te zoeken.

Lampen

Als je met lampen werkt, kun je ze het beste schuin voor je zetten (dus opzij, maar een beetje voor, snap je het nog?). Gebruik altijd minimaal twee lampen om te zorgen dat het licht gelijkmatig verdeeld wordt. Professioneel gebruik is twee lampen aan de voor-zijkant en een achter je om schaduw te voorkomen.

Zo, nu we dat ook in orde hebben, kunnen we eindelijk echt gaan filmen.

En dan je eigen houding en stem

Staan of zitten?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Als je staat straal je misschien meer energie uit. Het is ook makkelijker om je lichaam te gebruiken om een punt te maken en je kunt bewegen. Zorg in ieder geval dat je rechtop staat, maar wel losjes. Bekijk ook vanaf welk punt je gaat filmen. Helemaal in beeld, vanaf je buik (zijn je handen ook goed zichtbaar) of vanaf borsthoogte.

Probeer het uit en kijk wat het beste voelt en past. Het hangt natuurlijk ook af van het soort video dat je maakt. Zelf voel ik me prettiger als ik zit. En nogmaals, wel rechtop. Lekker onderuitgezakt op de bank is wel relaxed maar daar is ook alles wel mee gezegd.

Geen onderkinnen in beeld

Om te zorgen dat je er zo charmant mogelijk in beeld bent, plaats je de camera net iets boven ooghoogte. Een centimeter of twee, afhankelijk van hoe ver de camera van je af staat. Hoe verder hoe hoger.

Zet je videostem op

Een videostem, heb je die dan? Als het goed is wel. Niet dat hij heel anders is dan je normale stem, maar op camera wordt alles ietsje trager. Dus tenzij je van jezelf een hele enthousiaste en kleurrijke stem hebt, wordt het algauw een beetje saai en sloom.

Komt ook omdat je tegen een telefoon praat in plaats van tegen een echt mens. Mijn eigen stem is normaal rustig, maar als ik mezelf terug zie op video val ik er zelf soms bij in slaap. Niet handig. Dus doe ik mijn best om enthousiaster en nadrukkelijker te praten met meer intonatie. En dan klik ik op video precies goed.

Toptip: Begin met praten op een uitademing, dan klink je automatisch energieker. Dus adem in, zet de camera aan en ga praten.

Stop, tijd voor een pauze

Een pauze houden helpt op twee manieren. Als eerste is het een geweldig middel om de spanning erin te houden. Gebruik hem om de nadruk te leggen op een belangrijk punt. Als je een punt maakt, wees daarna een paar seconden stil. Voelt ongemakkelijk voor jou, maar is fijn om naar te kijken. Het geeft tijd om dat wat je gezegd heb op te nemen.

Maar gebruik ook een pauze als je naar een volgend onderwerp gaat. Een pauze geeft structuur én de kijker krijgt een rustmoment.

Pauze voor en na

De tweede pauze is praktisch van aard en zijn bedoeld om het bewerken van de video makkelijker te maken. In plaats van de hele tien minuten achter elkaar door te ratelen – zoals ik eerst deed – breek je dat wat je wil zeggen op in stukjes. De pauzes houd je aan het begin én aan het eind van elk stukje tekst. Doordat je korte stukjes tegelijk filmt is het eenvoudiger om stukjes eruit te knippen of iets over te doen als je je verspreekt.

Dit is hoe dat er bij mij uitziet:

Ik lees door wat ik wil zeggen, ik adem in, glimlach een paar tellen – met ingehouden adem maar wel ontspannen – naar de camera en begin dan te praten op een uitademing. Zodra ik klaar bent met het stukje tekst blijf ik twee of drie seconden in de camera kijken. Natuurlijk weer met een glimlach. Altijd een blij ei 😊.

Nou, volgens mij kom je zo een heel eind. En verder is het vooral oefenen, oefenen, oefenen en soms ook tevreden zijn met het resultaat ook als het nog geen professionele video is.

Het kan altijd beter, maar de waarde die jij te brengen hebt is belangrijker dan je perfectionisme.

Elke video die ik maak kan beter, en dat zal wel zo blijven voorlopig. Ik ben namelijk geen volleerd presentator. Maar zolang de inhoud goed is, mensen niet in slaap vallen en mensen blij worden met de informatie die ik deel ben ik tevreden (voor nu dan he?).

Nog wat hulpmiddelen die handig zijn.

Ik vind het zelf altijd fijn om te weten wat andere mensen gebruiken. Daarom heb ik nog een kleine opsomming van spullen die ik heb gekocht en hoe ik ze gebruik*.

Microfoon

Het enige onderdeel wat onmisbaar is. Geluid is zo bepalend voor een video. Ik gebruik een dasspeldmicrofoon die ik makkelijk op mijn shirt vastzet. Zo hoor je mij altijd goed, ook als ik de telefoon wat verder weg heb. Inmiddels heb ik ook een verlengsnoertje zodat ik nog meer bewegingsruimte heb. Echt als je een ding moet kiezen, laat het dan een microfoon zijn.

Statief

Niet perse nodig, maar ik vind het fijn om een statief te hebben die ook staand op ooghoogte kan. Daarom heb ik een uitschuifbare gekozen. Ingeklapt is hij nog geen 60 centimeter hoog maar hij kan tot 177 centimeter, precies goed voor mij. Hij is geen professionele kwaliteit, maar voor de video’s die ik schiet voldoet hij prima.

Lampen

Niet altijd nodig, maar ideaal als je filmt op een donkere plek of in de winter als het daglicht niet voldoende is. Daarom heb ik een set van twee grote lampen gekocht. Ze staan op een standaard en kunnen tot bijna twee meter hoog ingesteld worden. Ik zet ze schuin voor me op ongeveer anderhalve meter afstand. Soms gebruik ik een kap los als ik een videomeeting heb. Ik wil dan ook goed in beeld zijn en daarvoor zijn ze ook handig. Tegenwoordig heb je ook ringlampen, hiermee krijg je een cirkel van licht. Voordeel is dat ze veel compacter zijn. Ik heb er nog geen gekocht maar deze staat op mijn verlanglijstje.

* De links naar de producten zijn affiliate links. Dat betekent dat ik bij elke aankoop een kleine commissie ontvang van Bol.com zonder dat het de koper iets kost.

En dan aan de slag

Nu weet je dat je de camera iets hoger moet zetten en liefst op een standaard. Zoek je voortaan naar lichtinval van de zijkant en vertel je met veel enthousiasme je verhaal. Dat kan niet meer misgaan en ik kan niet wachten om het resultaat te zien.

Zien we binnenkort een video van jou op social media? Laat me weten met wel doel jij video’s maakt.

Want in een volgend artikel ga ik in op hoe je video’s in kunt zetten voor jouw organisatie.

 

De foto bij dit artikel is van Sam McGhee via Unsplash