Bestuurder nodig

 

Een paar weken terug had ik een gesprek met iemand van een vrijwilligerscentrale. We bespraken mijn workshops en kregen het over het werven van bestuurders.

Zelf zit ik ook in een bestuur en toen ik enthousiast vertelde wat er zo leuk is aan een bestuursfunctie, vroeg ze me er een blog over te schrijven om organisaties te inspireren.

Dus hierbij een blog over het werven van bestuurders. U vraagt, wij draaien 😉

Waarom komen bestuursleden niet vanzelf?

Eerlijk? Ik was nooit van plan om in een bestuur te gaan. Het leek me saai. Een beetje vergaderen, lange stukken doorlezen en gedoe over van alles.

Bij de organisaties waar ik zelf werkte stond het bestuur ver op afstand en leek het soms alsof dat ze geen benul hadden van wat zich in de dagelijkse praktijk afspeelde.

Kortom mijn beeld van ‘een bestuur’ was niet onbevooroordeeld. En ik vermoed dat ik daarin niet de enige ben.

Wat ook niet helpt bij het enthousiasmeren van mensen voor een bestuursfunctie is dat veel besturen bestaan uit oudere mensen. Logisch vanwege de ervaring en kennis die zo voorhanden is. Tegelijkertijd kan het jonge mensen tegenhouden. Die willen knallen en nieuwe dingen proberen. Een generatiekloof kan dit in de weg staan.

En misschien is ook dit een vooroordeel. Bij Stichting Babyspullen ben ik als vijftiger het oudste bestuurslid en een natuurlijk kan een mix van leeftijd en ervaring juist de mooiste dingen tot stand brengen.

Waarom zouden bestuursleden wel komen?

Ondanks mijn vooroordelen besloot ik wel bewust te kiezen voor een bestuursfunctie. De aanleiding was een netwerkbijeenkomst die ik leidde.

Er werd gemopperd over hoe moeilijk het was om bestuursleden te werven. “Ze zijn niet te krijgen.”

Een aantal deelnemers was zelf bestuurder dus ik vroeg wat het bestuurswerk voor hen de moeite waard maakte.

“Het is gewoon mooi om een club vooruit te kunnen helpen.”

“Je zet je in en krijgt ook echt dingen gedaan.”

“Je kunt er veel van leren.”

Wow, ik was geïnspireerd. Deze mensen trokken mij over de streep om te gaan voor een bestuursfunctie. Zo makkelijk kan het dus zijn!

Hoe ik mijn vrijwilligerswerk als bestuurder ervaar

Inmiddels ben ik ruim anderhalf jaar bestuurslid bij Stichting Babyspullen. De stichting is volop in ontwikkeling en er gebeurt altijd wat. Ik werd bestuurder om te leren en reken maar dat ik leer.

Ik leer hoe de organisatie werkt, dat alles met alles samenhangt. Als je op één plek aan een knop draait, heeft dat effect op vijf andere plekken. Eerst denken en dan doen dus.

Ik heb leren luisteren, tussen de regels doorlezen en werken met verschillende groepen mensen. Mensen die verschillende ideeën en soms ook verschillende belangen hebben.

Ja, we vergaderen veel. Maar man, wat voelt het goed dat je echt iets kunt betekenen. Dat je invloed hebt en een stukje mee mag reizen in de ontwikkeling en voortgang van zo’n mooie stichting.

En hoe leuk is het dat je dankzij jouw specifieke kennis en talenten dat ene lastige probleem op kunt lossen? De interactie met andere bestuursleden en het samen optrekken om iets moois neer te zetten.

Samen werken, samen bouwen, samen iets neerzetten

Frank Hoes – expert op het gebied van besturen – zegt het heel mooi zegt in zijn training. ‘Jij bent rentmeester van jouw organisatie en hebt de taak om haar gezond door te geven aan toekomstige generaties.’

En wat is er nou mooier dan dat!

Voor mij is de kern van bestuurswerk dat je leidend bent vanuit een ondersteunend perspectief. En die combinatie maakt bestuurswerk tot iets geweldigs.

Dus wil jij nieuwe mensen in je bestuur? Zoek naar wat bij jouw organisatie de mooie dingen zijn en zet dat bovenaan in je vacature. Praat over jouw eigen ervaringen als bestuurder en laat mensen voelen hoe leuk het is.

Meer leren?

Wil je meer leren over het besturen van een vrijwilligersorganisatie, doe dan de online training van Frank. Naast bestuursvaardigheden leer je ook als bestuur samen optrekken en te werken vanuit een bestuurscyclus.

 

De foto bij dit artikel is van Amy Hirschi via Unsplash