Drie vrouwen op een bank met laptops op schoot die samenwerken

De afgelopen periode zijn we massaal online gegaan. Vergaderen via Zoom en videobellen met mensen die door corona de deur niet uit konden. Doordat we gedwongen werden is online contact in een stroomversnelling gekomen.

E-learning is een belangrijk onderdeel daarvan, een nieuwe manier van leren via internet. Het voordeel van e-learning voor organisaties is dat ze een training of cursus maar een keer hoeven te maken. Voor deelnemers is het fijn omdat zij hem vanaf elke locatie en in hun eigen tijd kunnen volgen.

E-learning inzetten voor vrijwilligers

Een e-learning kan tijd besparen door het inwerken van vrijwilligers te automatiseren en daarmee ook een rol spelen in de vrijwilligersreis. Maar ook biedt het kansen om bestaande vrijwilligers de nodige diepgang te bieden en zo te waarderen. Kortom een e-learning kan een waardevolle toevoeging zijn aan je communicatiemiddelen.

Heb jij al nagedacht over hoe jij e-learning kunt inzetten om vrijwilligers binnen te halen en te houden? In dit artikel lees je hoe je e-learning kunt inzetten voor jouw organisatie, inclusief een stappenplan voor het maken van een e-learning.

Wat is e-learning?

E-learning staat voor elektronisch leren. Eigenlijk is alles wat je leert via computer of internet e-learning. Vaak is dat een speciale website of app die ingericht is als cursusomgeving, maar ook een webinar, online challenge, of Facebook Live kan ingezet worden als e-learning.

Een variant op e-learning is ‘blended learning’. Dit is een combinatie van online leren en een of meer bijeenkomsten op locatie.

Voorbeelden van e-learning; van eenvoudig (en goedkoop) naar uitgebreid:

 • Een video-instructie of les
  Neem een video op, plaats hem op Vimeo of YouTube en zorg dat hij op privé staat (tenzij je het prima vindt dat hij openbaar is). Plaats een link naar de video op je intranet, website of verstuur de link in een mail. Zo makkelijk kan het zijn.
 • Een serie e-mails met video
  Net als de eerste maar nu maak je een reeks van lessen die je per e-mail verstuurt. In de e-mails kun je inhoudelijke informatie kwijt en de link naar de video die bij de les hoort. In de mail kun je ook een link zetten naar een werkblad en/of aanvullende informatie. Handig voor een inwerkmethode, maar ook voor het houden van een challenge.
 • Een webinar
  Dit is een live videotraining waarin je zelf in beeld bent of aan de hand van een PowerPoint uitleg geeft. Je hebt hier een webinar programma zoals Zoom voor nodig. Als je het webinar opneemt kun je hem later op YouTube of Vimeo zetten zodat mensen hem terug kunnen kijken.
 • Social media (1)
  Vergelijkbaar met een webinar is een Facebook of Instagram live. Je gebruikt nu het social media kanaal als programma. De opname van de Facebook Live of Instagram Live blijft beschikbaar via het platform.
 • Social media (2)
  Een andere manier om een e-learning via social media te geven is dat je een besloten groep aanmaakt (Facebook en LinkedIn) of een besloten account (Instagram). In die groep of dat account kun je lessen, video’s en opdrachten delen. Er is veel interactie mogelijk.
 • Je eigen website
  De meeste moderne websiteprogramma’s bieden de mogelijkheid om pagina’s af te schermen. Je kunt dan op de pagina’s video’s plaatsen en tekst en werkbladen erbij. Daarmee maak je je eigen leeromgeving. Deze optie is vooral geschikt als je een enkele e-learning hebt omdat het wel ruimte in beslag neemt.
 • Een eigen website met een e-learning programma
  Dit kan via een standaard websiteprogramma zoals WordPress waarbij je een plug-in installeert die speciaal bedoeld is voor het maken van een online cursus. Je kunt dan de voortgang volgen en de deelnemer gaat automatisch van les naar les.
 • Een specifiek e-learning programma of app
  Deze programma’s zoals Udemy of Moodle of Soofos zijn helemaal gericht op e-learning. Het voordeel is dat ze helemaal ingericht zijn op het maken van online trainingen. Het nadeel is dat ze geen overeenkomst hebben met jouw website, voornamelijk Engelstalig zijn en dat er meestal stevige kosten aan verbonden zijn.

Er zijn vast nog meer manieren te bedenken waarop je een e-learning kunt geven. Dat je cursussen kunt volgen via Instagram gebeurt ook pas sinds een jaar of twee.

 

Laptop met voorbeeld van een les uit mijn eigen e-learning Vrijwilligers Werven

Een les uit mijn e-learning over Vrijwilligers Werven

De 7 stappen om een e-learning te maken

Het is handig om een bij het maken van een e-learning een vaste volgorde aan te houden. Als je deze stappen volgt, weet je zeker dat je effectief bezig bent:

 1. Doel, doelgroep en resultaat bepalen
 2. Vorm bepalen
 3. Inhoud bedenken
 4. Structuur aanbrengen
 5. Inhoud maken
 6. Vormgeving
 7. Techniek regelen

Stap 1 – Doel, doelgroep + gewenste resultaat bepalen

Je weet meestal over welk onderwerp je een e-learning wilt maken. Maar het onderwerp zelf is niet de juiste basis om te beginnen. Belangrijker is het doel van de training en dan vooral het resultaat dat je wilt voor de deelnemers.

Denk eerst na over je eigen doel. Wat is de reden dat je een e-learning wilt maken?

Daarna bepaal je het doel van de deelnemers. Wat wil je dat zij na afloop van de training weten, kunnen of doen?

En als laatste onderzoek je de doelgroep. Wie zijn jouw deelnemers, tegen welke problemen lopen ze nu aan en waarmee helpt deze e-learning hen?

Als je deze drie zaken helder hebt, kun je jouw e-learning daar voortdurend aan toetsen. Past wat we doen nog steeds bij ons doel én is dit echt wat de deelnemers nodig hebben?

Stap 2 – Vorm bepalen

De tweede stap is bedenken hoe je de e-learning gaat aanbieden. In een webinar van een uur kun je minder informatie kwijt dan in een online cursus van drie weken terwijl een 30-dagen challenge weer anders is.

In deze voorbeeldtabel zijn een paar varianten opgenomen, maar er zijn meer mogelijkheden. Schrijf alle mogelijke manieren waarop je de e-learning zou kunnen aanbieden en wat de voor- en nadelen zijn.

Zo bepaal je welke vorm het meest geschikt is. Door het bepalen van de vorm kun je straks beter inschatten welke onderwerpen prioriteit hebben en hoever je de diepte in kan gaan.

Vorm Waarom wel / niet
Enkele videoles
Webinar (live / replay)
Cursus FB / Insta
Videoserie per mail
Doe-het-zelf e-learning
Blended learning
30-dagen challenge

Stap 3 – Inhoud bedenken + schrappen

Nu mag je even alles loslaten en gaan we puur op de inhoud zitten. Je weet ongetwijfeld veel over het onderwerp van de e-learning. Daarom is het goed om om alle kennis uit je hoofd halen en op papier te zetten. Lang leve de mindmap!

Pak een groot vel papier, schrijf daarop het onderwerp van de e-learning. Daarna schrijf je alles op wat je in de e-learning zou kunnen gebruiken. Dat brengt ons meteen bij de grootste valkuil bij het maken van een e-learning. Dat je veel te veel kennis wil delen.

Mensen onthouden misschien drie dingen uit een training, dat kunnen maar beter drie dingen zijn waar ze iets aan hebben. Dus pak het vel papier er weer bij en pak ook je doel, doelgroep en resultaat uit stap 1 erbij. Schrap alles wat niet echt nodig is (of wat beter past bij een vervolg of verdieping).

Behalve schrappen, kun je ook lijnen aanbrengen tussen onderwerpen die bij elkaar passen. Je ziet zo de rode draad verschijnen.

Stap 4 – Structuur aanbrengen

De volgende stap is het aanbrengen van de structuur. Ik gebruik hiervoor sticky notes in drie kleuren. Geel voor het hoofdonderwerp, groen voor eventuele subonderwerpen, en roze voor aanvullende dingen zoals voorbeelden, materialen of oefeningen die bij het onderwerp horen. Maar jij mag ook zelf je kleurtjes bedenken hoor 😊.

Pak de mindmap en schrijf de hoofdonderwerpen op. Plak ze naast elkaar op een groot blad of op een muur of raam. Schrijf nu de subonderwerpen op en plak ze onder het juiste hoofdonderwerp. Ideeën over oefeningen, voorbeelden of andere lesmaterialen plak je ook bij het juiste onderwerp.

Kijk er naar van een afstandje. Is het logisch, mist er nog iets of kan er toch nog iets weg? Schuif waar nodig. Als je klaar bent, kun je de structuur overnemen in een Exelbestand of Trello. Ik vind Trello fijn omdat je daar ook nog kunt schuiven.

Je hebt nu de basis van je e-learning op papier.

Stap 5 – Inhoud maken

Een training of cursus heeft het meeste effect als mensen het geleerde omzetten in actie. Daarom is het effectief om als eerste per les een opdracht te bedenken. Je kunt vervolgens je informatie daar omheen schrijven. Zo weet je zeker dat je zelf ook bij de les blijft 😉.

Schrijf de tekst vervolgens uit in een video script en/of tekst voor in de leeromgeving. Als neem je video’s op, schrijf je teksten voor e-mails en maak je een een PowerPoint. Afhankelijk van wat jij nodig hebt natuurlijk. Meer over het maken van goede video’s vind je in dit artikel.

Tip: Zorg dat de eerste les makkelijk is met een kleine of leuke actie. Dat geeft moed en zorgt ervoor dat de deelnemer in een flow komt en door wilt gaan.

Stap 6 – Vormgeving doen

Als de inhoud compleet is, gaan we het mooi maken. Hier wat aandachtspunten:

 1. Zorg dat de opmaak het aansluit bij de huisstijl van je organisatie.
 2. Gebruik goed beeldmateriaal. Gratis websites voor foto’s zijn Pixabay en Unsplash. Zorg dat afbeeldingen bij elkaar passen qua stijl.
 3. Hou je teksten kort en bondig en gebruik plaatjeswoorden!
 4. Bij het maken van video’s zijn vooral het geluid en licht belangrijk. Twijfel je, maak een PowerPoint zodat je zelf niet in beeld komt.
 5. Houd rekening met diversiteit, zodat deelnemers zich in het beeldmateriaal herkennen.
 6. Als je wil dat de e-learning voor iedereen toegankelijk is, kun je video’s ondertitelen (redelijk makkelijk in YouTube) en de inhoud in verschillende varianten aanbieden. Je kunt van een video of van de tekst een geluidsopname maken of het videoscript als download toevoegen.

Stap 7 – Het technische stukje

Helaas, je ontkomt er niet aan. Het technische deel. Maar dit kan zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt. Als je een uitleg in een Facebook Live doet, heb je geen ingewikkelde techniek nodig.

Hieronder wat voorbeelden, afhankelijk van de vorm van je e-learning:

E-learning via handmatig verstuurde e-mails (startend op een vast moment)

 • Maak de video’s en upload deze naar YouTube.
 • Zet teksten voor de e-mails met de link naar de video’s en eventuele werkbladen klaar in een Word-document.
 • Maak voor jezelf een planning wanneer de mails de deur uit gaan.
 • Kopieer de inhoud uit het Word-document en verstuur de e-mails op de geplande momenten.

Extra uitdaging: Zet een screenshot van de video als afbeelding in je mail en maak daar een link van. Voor deelnemers lijkt het alsof ze op de video klikken. In werkelijkheid worden ze doorgestuurd naar YouTube.

E-learning via een besloten Facebookgroep

 • Zet de teksten en video’s klaar in een mapje op je eigen computer
 • Maak een besloten Facebookgroep aan en voeg de deelnemers toe
 • Plaats in de afgesproken periode elke dag een nieuwe video met tekst erbij.
 • Je kunt deze berichten ook vooraf klaarzetten en inplannen.

Extra uitdaging: Om het spannender en tegelijkertijd qua werk juist makkelijker te maken, kun je in de Facebookgroep live gaan. Dan hoef je niet vooraf een video op te nemen.

E-learning via geautomatiseerde e-mails in Mailchimp

 • Upload de video’s naar YouTube.
 • Schrijf in Mailchimp meerdere e-mails met een link naar de video’s en werkbladen.
 • Stel in dat ze via een geautomatiseerde campagne verstuurd worden. Je kunt aangeven hoeveel tijd er tussen elke e-mail moet zitten.
 • Maak een aanmeldformulier waarop mensen zich in kunnen schrijven. Deze koppel je aan de e-mailcampagne.
 • Als mensen zich registreren via het formulier, krijgen ze de e-mails automatisch toegestuurd op vooraf ingestelde tijden.

Het is meer werk om het goed in te stellen, maar dan is het  helemaal geautomatiseerd en heb je er daarna geen werk meer aan.

Tip: Vraag hiervoor een stagiair of handige vrijwilliger.

En nu zelf aan de slag (of met hulp)

Petje af als je tot hier gekomen bent. Ik hoop dat dit artikel je het vertrouwen heeft gegeven om aan zelf de slag te gaan. Vind je het toch ingewikkeld of wil je het maken van een e-learning liever uit handen geven? Neem contact op om te bespreken hoe ik je kan helpen.

Over welk onderwerp zou jij graag een e-learning maken?

 

De foto bij dit artikel is van Christina @ wocintechchat.com via Unsplash

Heleen van Egmond heeft zich als eerste ondernemer in Nederland gespecialiseerd in online marketing voor vrijwilligersorganisaties. Vanuit jarenlange ervaring binnen diverse stichtingen én haar eigen vrijwilligerswerk komt ze met vernieuwende oplossingen voor het werven van vrijwilligers.