The Happy Volunteer. Vrijwilligerswerk, een maagverkleining en pindakaas.

Mijn eerste vrijwilligerswerk deed ik bij een manege. Paardrijden voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit vrijwilligerswerk was voor mij een fijne manier (naast het paard) om kennis te maken met een doelgroep die ik nog niet kende (mensen met een beperking). Super om te zien hoe blij mensen werden van het paardrijden.

Gehandicaptenzorg

Deze ervaring zorgde ervoor dat ik ging werken bij een gehandicaptenorganisatie op een woonlocatie voor jongvolwassenen. Na drie jaar stroomde ik door naar de communicatieafdeling. Hier ontstond mijn passie voor het internet, communicatie en marketing. Ook leerde ik hoe je een goede website maakt en hoe je je profileert als professional.

Doedat.nl

Mijn tweede vrijwilligerswerk was bij een computerclub voor mensen met een beperking. Ik wilde kennis opdoen en zien waar zij tegenaan liepen op internet. Ik zag hoe moeilijk de meest eenvoudige handelingen waren. Knoppen waren te klein, teksten te moeilijk en de zinnen te lang. Hoe frustrerend dat iets dat voor mij zo gewoon was, voor hen zo moeilijk en ontoegankelijk was. Daarom ontwikkelde ik de website Doedat.nl, een startpagina voor mensen met een verstandelijke beperking.

Ondernemer

Inmiddels werd ik ondernemer en maakte ik websites in opdracht. Leuk, maar ik miste de sociale invulling. Er kwam een nieuwe baan bij een regionale mantelzorgorganisatie. Zij zetten vrijwilligers in bij gezinnen met een kindje met een beperking, om ouders te ontlasten.

Vrijwilligers werven

Het viel me op dat het moeilijk was om vrijwilligers te vinden. Niet alleen bij onze organisatie maar eigenlijk overal. Vanuit mijn ervaring op de communicatieafdeling en als ondernemer zag ik kansen die niet benut werden. Mijn handen jeukten om deze organisaties te helpen. Maar terwijl ik het heerlijk vond om andere mensen en organisaties te helpen, had ik zelf ook een probleem.

Maagverkleining

Ik had  sinds mijn puberteit overgewicht en vond het moeilijk om mezelf serieus te nemen. Door mijn overgewicht kon ik vaak niet meedoen en voelde ik me een buitenbeentje. Totdat ik besloot om te kiezen voor een maagverkleining. Ik viel vijftig kilo af en ineens kon ik alles. Weer paardrijden, met mijn kind in een kermisattractie en vooral weer blij zijn met mezelf.

Met mijn vernieuwde zelfvertrouwen kwam ook de drang terug om mezelf te laten zien. Iets waardevols neer te zetten en de wereld een stukje mooier en inclusiever te maken. Want ik heb gevoeld hoe het is als je niet mee kan doen. Ik switchte met mijn bedrijf naar adviseren over vrijwilligers werven. Want het zijn de vrijwilligers die het mogelijk maken.

Vrijwilligerswerk en Pindakaas

Ik gebruik pindakaas namelijk als metafoor in mijn workshops. Pindakaas is een hype geworden. Je ziet in de winkelschappen allerlei soorten pindakaas en er is zelfs een Pindakaaswinkel waar ze alleen maar pindakaas verkopen. Ik zag een kans: Als je van pindakaas een hype kunt maken, kan dat ook met vrijwilligerswerk. Een mooie vergelijking die je niet snel vergeet en laatst werd ik zelfs Pindakaasmevrouw genoemd. Leuke bijnaam!

The Happy Volunteer

Mijn laatste vrijwilligerswerk was (is) bij de Klim naar het Licht. Een evenement in Haarlem waar tussen de twee torens van de Bavo kathedraal een brug is geplaatst op 60 meter hoogte. Bezoekers krijgen de kans om Haarlem te zien vanaf zestig meter hoogte. Ik overwon mijn hoogtevrees, leerde nieuwe mensen kennen en was onderdeel van een bijzondere gebeurtenis.

The Happy Volunteer, dat ben ik zelf. Want ik ervaar dat elk vrijwilligerswerk iets toevoegt aan mijn leven.

En als iedereen dat wist, zouden veel meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen. Daarom wil samen met jou mijn best doen om heel Nederland aan het vrijwilligerswerk te krijgen.

Mijn hond Marietje

Verder ben ik / heb ik / doe ik:

  • Gelukkig getrouwd met een tuinder. We kweken snijbloemen in het mooiste stukje van Beverwijk.
  • Moeder van drie puberende kinderen. Twee meiden en een jongen. Eigenwijs, maar vooral lief en leuk.
  • Een hond, Marietje. Een vuilnisbak waar ik heerlijk mee kan wandelen.
  • Een kat, Olliver. Een echte buitenkat die het liefst op muizen jaagt.
  • Fitness bij Heliomare, de enige sport die ik langer vol hou dan een paar maanden.
  • Een maagverkleining gehad en 50 kilo afgevallen. Daar kun je meer over lezen in mijn blog Wannabegreen.

Meer over mijn project Doedat.nl

Hier ben ik best trots op. Toen ik me ging verdiepen in internet voor mensen met een verstandelijke beperking, ontdekte ik dat er websites waren die ontworpen waren voor mensen met een beperking. Ze waren alleen niet te vinden.

Ik verzamelde ze op een website die eenvoudig te gebruiken is. Zo hebben mensen op een makkelijke manier toegang tot allerlei websites die voor hen bedoeld zijn.

Neem een kijkje op Doedat.nl

Doedat.nl

Heleen van Egmond

Inclusie

is mijn missie. Ik wil dat ieder mens mee kan doen. Vrijwilligers maken dat mogelijk.