Rob Beckers is een van de mensen die ik heb leren kennen vanuit The Happy Volunteer. Rob is grappig, sympathiek en altijd bezig om de wereld een stukje mooier te maken. En hoewel hij zegt niet zo geweldig te kunnen schrijven heb ik de vrijwilligerservaring van Rob met plezier gelezen. En met ontzag want wat heeft die man veel gedaan!

Gastblog door Rob Beckers van Vrijwilligers Tilburg…

In december 2020 schreef Heleen van Egmond haar eigen vrijwilligersverhaal. Een mooie start om de verhalen van vrijwilligers op te tekenen voor het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. In dat kader verzamel ik beroepsmatig ook verhalen van vrijwilligers namens @vrijwilligersTilburg.

Ik ga de uitdaging van Heleen graag aan door mijn eigen vrijwilligersverhaal te vertellen. Ik ben werkzaam als adviseur vrijwilligerswerk bij Vrijwilligerstilburg. Waar haal ik mijn ervaring als vrijwilliger vandaan?

Ik heb onder andere vrijwilligerswerk gedaan bij een tafeltennisvereniging, wielervereniging, Kindertelefoon, Vluchtelingenwerk, jongerenwerk, Wereldwinkel, vrijwilligerscentrale, Sint Nicolaas, sociale huisbezoeken, een museum, een zorgoverleg, Blijbrigade, toneelvereniging, een burgerinitiatief rondom duurzaamheid, ExtraDag, Leger des Heils, de Toastmasters en de Ruilhandel.

Bij sommige initiatieven was ik kort of projectmatig betrokken. Bij andere clubs ben ik meerdere jaren actief geweest. Ik heb overal geleerd en genoten. Ik bespreek drie vrijwilligersklussen die ik zie als bijzonder leerzaam voor mij als persoon en als professional.

De tafeltennisvereniging

Ik wilde alleen maar sporten omdat mijn vriendjes dat deden. En vond het leuk. Jarenlang speelde ik met veel plezier tafeltennis op het allerlaagste niveau. Ik was een jaar of 13 toen de trainer vroeg of ik de volgende training iets eerder kon komen om samen de netjes op de tafel te zetten. Dat vond ik wel stoer, samen met de trainer. Niet veel later mocht ik zelfs helpen om de tafels op te zetten. Als dubbelgespierde spijker gevraagd worden om met loodzware tafels te sjouwen is een compliment. Dus helpen maar.

Steeds kwam er iets meer bij: scheidsrechteren, competitieformulieren invullen, de jongste leden trainen en uiteindelijk was ik coach van het eerste jongensteam. Toen, inmiddels in het bezit van een rijbewijs, reed ik in de auto van mijn vader, de gastjes van hot naar her.

Ik heb jarenlang vrijwilligerswerk gedaan zonder dat ik het in de gaten had. Het werd mij gewoon gevraagd en ik werd gewaardeerd, uitgedaagd en gestimuleerd.

De Wereldwinkel

In een periode van werkloosheid deed ik vrijwilligerswerk bij de Kindertelefoon, Vluchtelingenwerk, Jongerenwerk en bij de Wereldwinkel. Mijn doel was om mijn cv wat op te vullen.

Ik begon bij de Wereldwinkel als winkelier: een beetje vertellen over de achtergrond van het product en de spullen verkopen. Aan het einde van de dienst werd de kas opgemaakt en klaar.

We verkochten spullen met een verhaal. Dat vond ik leuk en verdiepte mezelf meer in de producten, de producenten en de landen waar de goederen vandaan kwamen. Ik maakte kaartjes met informatie bij de producten, ontwikkelde voorlichtingskaarten om mee te geven en trainde mijn collega winkeliers.

Alles mocht. Ik gaf voorlichting, ging naar scholen om les te geven over eerlijke handel. Ik werd bestuurslid, gaf computerles en ontwikkelde een sjabloon voor notulen op de computer (in die tijd voor veel mensen nog science fiction). Voor ik het wist zat ik ook in het regionaal en landelijk bestuur van Wereldwinkels. Mijn cv deed er niet meer toe. Ik zat vrijwel dagelijks in de winkel tussen mijn collega’s die inmiddels vrienden waren geworden.

Samen met mijn collega (die inmiddels meer dan 25 jaar een vriend is) wierven we 450 vrijwilligers voor de koffieterrassen op Festival Mundial. Toen ging dat nog met brieven, folders en posters, slechts een enkele wereldwinkel had al e-mail. De vrijwilligers kwamen uit alle hoeken van het land.

Ik kreeg veel vrijheid om dingen uit te proberen, ik werd uitgedaagd en gewaardeerd. Door dit vrijwilligerswerk heb ik veel geleerd over automatisering, besturen, leiding geven, voorlichting geven, vrijwilligers werven en begeleiden. Door het netwerk dat ik hier opbouwde rolde ik in de automatisering en via de wereldwinkel haalde ik mijn eerste grote klant binnen.

De Ruilhandel

Vele jaren later kwam ik via mijn vrijwilligerswerk in een betaalde baan in de welzijnssector. Een sector waarin ik geen ervaring had. Door mijn jarenlange ervaring als vrijwilliger en ondernemer werd ik gevraagd te solliciteren als ‘projectleider vrijwilligerswerk’. (Trouwens…ik heb vrijwel alle banen te danken aan het netwerk dat ik opbouwde tijdens mijn vrijwilligerswerk.)

De vrijwilligerscentrale die ik coördineerde richtte zich op het ondersteunen, promoten en matchen van vrijwilligerswerk. De vacaturebank was er om (potentiële) vrijwilligers te bemiddelen naar vrijwilligersorganisaties. Er was helaas geen dienst binnen de gemeente die inwoners onderling met elkaar in contact bracht. Geen burenhulp, geen hulp voor een ander. Dat was geen onderdeel van de opdracht voor de vrijwilligerscentrale, dus mocht ik het niet opzetten.

Omdat ik het belangrijk vind dat mensen iets voor elkaar over hebben, trok ik mijn stoute schoenen aan en startte een ruilhandel. Een plek waar burgers elkaar kunnen treffen en elkaar kunnen helpen met alledaagse klusjes. Niet vrijwillig maar voor punten, in het kader van wederkerigheid (ik doe iets voor jou – jij doet iets voor een ander – een ander doet iets voor mij). Dankzij mijn ervaring, netwerk en kennis van sociale media kon ik samen met enkele vrijwilligers binnen een half jaar een nieuwe stichting oprichten.

Op dit moment ben ik voorzitter en verantwoordelijk voor de communicatie. Ik heb geleerd om te netwerken, mensen te stimuleren en te motiveren, om diplomatiek te zijn en te bemiddelen bij onenigheid. Ik krijg veel waardering en heb veel lieve mensen leren kennen en kunnen helpen. Ik heb ervaren dat dit ook een rol is die me past.

Tot slot

Dankzij al die jaren vrijwilligerswerk, weet ik waar ik het in mijn werk over heb. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en ervaren. Ik ben op mijn gezicht gegaan en ik heb veel geleerd. Ik merk dat ik me prettig voel in de rol van initiator, verbinder en adviseur. En merk dat ik geniet van veel verschillende korte klussen.

***

Heb jij ook een verhaal te vertellen over vrijwilligerswerk én vooral ook over wat het jou oplevert? Het lijkt mij geweldig om verhalen zoals deze te verzamelen en zo mensen die het nog niet weten enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk. Doe je mee? Mail je verhaal naar heleen@thehappyvolunteer.com