Heleen van Egmond

 

Een beslissing nemen doe je zelf. De afgelopen maanden zat ik in een achtbaan van twijfels, gesprekken, keuzeopties en emoties. Toen ik in november The Happy Volunteer ‘sloot’ voor twee maanden was dat om op adem te komen en mezelf de gelegenheid te geven om na te denken. Wat wilde ik voor mezelf en wat wil ik voor het bedrijf?

Deze week liep ik met de hond in het park en wist ik het. Ik stop. Ik stop met het geven van workshops en trainingen en met het verder ontwikkelen van The Happy Volunteer. Je kunt nog steeds workshops boeken, maar dan rechtstreeks bij andere trainers en niet meer bij mij. Meer informatie over de trainers vind je op deze pagina.

Terug naar december 2020

Aan het eind van elk jaar doe ik een reflectie. Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan en hoe wil ik dat het komende jaar eruit ziet? Op dat moment (december 2020) was ik moe. Ik had het gevoel steeds te rennen en jagen. Dus mijn doel voor 2021 werd ‘minder jagen’.

Nou dat is dus niet gelukt. In plaats van minder ging ik meer doen. Van elk goed idee maakte ik werk want als ondernemer zie je kansen en wil je groeien. Tegelijkertijd voelde ik al een tijdje dat er ergens iets niet lekker ging. Het geven van trainingen kostte me energie en ik bedacht dat het anders moest. Mensen inhuren zodat ik iets meer uit het bedrijf kon. Dat werkte deels maar met meer mensen moet je ook meer overleggen en komt er meer administratie bij kijken.

Ik was zelf het probleem

Ik heb veel gesprekken gevoerd en ergens in november werd me duidelijk dat het niet ging om wat ik verder wilde met The Happy Volunteer, maar of ik verder wilde met The Happy Volunteer. Au, dat moeten concluderen deed pijn. Vooral omdat ik diep van binnen het antwoord al wist. Ik was het probleem. Ik voelde niet meer de passie die ik aan het begin voelde.

Toeval bestaat niet?

Toen gebeurde er iets onverwachts. Ik kwam een vacature tegen. Nu moet je weten dat ik ooit een opleiding voor Dierverzorging gedaan heb. Ik wilde met dieren werken, maar omdat daar geen werk in was ben ik andere dingen gaan doen. Onder andere als begeleider van mensen met een verstandelijke beperking. Uiteindelijk ben ik richting communicatie en marketing gegaan en via omwegen bij The Happy Volunteer uitgekomen.

En nu, midden in mijn storm van twijfels, kwam deze vacature voorbij. Begeleider dagbesteding op de kinderboerderij van de Hartekamp Groep in Heemstede. Werken met mensen met een beperking bij een organisatie die ik al kon én op de boerderij tussen de dieren. Dit was de vacature waar ik jaren van heb gedroomd!

Ik geloof in synchroniciteit, dat dingen niet zomaar gebeuren en dat je geholpen wordt door het universum. Dus ik besloot te solliciteren en te zien wat er zou gebeuren. Ik werd aangenomen.

Starten op de boerderij en stoppen met het bedrijf

Dus sinds december werk ik op de boerderij en wat geniet ik ervan. Lekker buiten, werken met leuke mensen en niet meer voortdurend in mijn hoofd te zitten. Weg van de computer ook. Ik voel aan alles dat dit gezonder is voor mij.

Daarom heb ik de knoop doorgehakt en stop ik met The Happy Volunteer. Ik geef nog een paar trainingen die al gepland stonden en daarmee is het klaar voor nu.

Wat betekent dit voor The Happy Volunteer?

Gelukkig ken ik inmiddels genoeg mensen die prachtige trainingen geven over vrijwilligerswerk. Trainers die mijn trainingen kunnen geven en daarnaast ook eigen trainingen hebben. Daar laat ik je met een gerust hart bij achter.

Deze trainers vind je op deze website. Die blijft voorlopig online totdat ik ook over een paar maanden weet of ik de juiste keuze heb gemaakt. Voor nu geef ik mezelf de ruimte om het los te laten en te zien wat er gebeurt.

Bloggen zal ik ook niet meer gaan doen. Wil je toch geïnspireerd blijven? Volg het blog van Diana op EindhovenDoet. Verder heb ik links en downloads overzichtelijk beschikbaar gesteld.

Een laatste tip toe

Mijn allerbelangrijkste tip voor het werven van vrijwilligers? Verplaats je in de vrijwilliger en vraag je af: Wat zou ik willen als ik een potentiële vrijwilliger was? Waar zou ik enthousiast van worden? Maak dat je uitgangspunt bij alles wat je doet.

Op die vragen is het hele concept van The Happy Volunteer gebaseerd. En maak het leuk, dat maakt dat je het volhoudt als vrijwilliger.

Mij vind je de vanaf nu lekker met een kruiwagen in de koeienwei terwijl ik uitgemaakt wordt voor oliebol door een of meer cliënten 😊.

Dank je wel dat je mijn artikelen las, een workshop gevolgd hebt of gewoon een van mijn collega’s was in vrijwilligersland. Ik heb veel genoten en geleerd de afgelopen jaren. En ik heb  zelf ervaren hoe belangrijk én vooral leuk vrijwilligerswerk is. Dus daar stop ik natuurlijk niet mee.

Heel veel succes met het werven van vrijwilligers!

 

 

De foto bij dit artikel is gemaakt door de geweldige fotograaf Romy Dermout. Niet op mijn werk trouwens, maar in mijn eigen achtertuin.