Video - inspiratie en tips

Video, je kunt er niet meer omheen. En dat wil je ook niet. Video is beeld en ook nog eens bewegend beeld. Niets dat beter de aandacht trekt.

In het eerste artikel uit deze serie over video vond je tips om betere video’s te maken.

Handig, maar misschien heb je nog niet bedacht wat voor video’s je kan maken en waarvoor je ze kunt gebruiken. Daar gaat dit artikel over. Onderwerpen om uit te kiezen, kanalen om de video’s te verspreiden en – zoals altijd – de bonustips.

Veel lijstjes met inspiratie, dus pak pen en papier bij de hand om ideeën voor je eigen organisatie meteen op te schrijven. Let’s go.

Inhoud – Waar kunnen de video’s over gaan?

Het is handig om vóór het maken van een video het doel en de doelgroep te bepalen. Vrijwilligers, klanten, donateurs, fondsen, de gemeente. Ze vragen ieder een eigen boodschap en een eigen ‘tone of voice’.

Video’s voor intern gebruik:

 • Welkomstvideo voor nieuwe vrijwilligers (liefst door directeur of voorzitter want dat maakt indruk)
 • Inspiratievideo over de missie en visie
 • Uitlegvideo over de belangrijkste processen of werkzaamheden
 • Inwerkvideo over de cultuur van de organisatie
 • Video’s als werkinstructie
 • Video om vrijwilligers een hart onder de riem te steken (in moeilijke tijden)
 • Video om vrijwilligers te informeren over ontwikkelingen in de organisatie
 • Video om behaalde successen te delen en te vieren
 • Video om vrijwilligers te feliciteren met hun verjaardag of jubileum (dat mag best dezelfde video voor iedereen zijn)
 • Video om nieuwe vrijwilligers voor te stellen (kan ook voor extern gebruik als het er niet teveel zijn)

Video’s voor extern gebruik:

 • Introductievideo over jouw organisatie
 • Inspiratievideo over de missie en visie
 • Uitlegvideo over processen en waarom die geld kosten (donateurs, fondsen)
 • Video bij een specifieke projectaanvraag (fondsen / gemeente)
 • Uitlegvideo over wat jouw organisatie doet binnen de gemeente (gemeenten + samenwerkingspartners)
 • Video als visueel jaarverslag
 • Video om nieuwe vrijwilligers te werven

Ongetwijfeld zijn deze lijstjes niet compleet. Laat het me weten dan vul ik ze aan.

Verspreiding – Waar (en hoe) plaats je ze?

Een nadeel van video’s is dat ze veel ruimte in beslag nemen. Daarom kun je video’s beter niet op je eigen website plaatsen. Upload ze naar YouTube of Vimeo. Dan kun je op je website een link plaatsen.

Bij de meeste websites of online systemen kun je een YouTube of Vimeo video in de tekst plaatsen. Je krijgt dan vanzelf een afbeelding van de video te zien. Als dat niet werkt, kun je een schermafbeelding maken van de video en van deze afbeelding een link maken naar de echte video.

Komt ie:

 • Website – natuurlijk de promotievideo’s, maar ook een achter de schermen, verslag van de BBQ of een jubileum video.
 • Intranet – net als op de website alleen dan voor intern gebruik. Door af en toe een video te plaatsen heb je meteen weer een reden om je vrijwilligers naar je intranet te sturen.
 • Social media – plaats niet alleen de hele video één keer, maar plaats ook losse stukjes uit de video. Zet ze in je stories op Instagram, Facebook of LinkedIn. En plaats algemene video’s gerust na een maand nog een keer (en nog een keer). Grote kans dat hij dan andere mensen bereikt. Op social media kun je beter wel de video uploaden naar het platform, dan krijgen meer mensen hem te zien dan bij een link naar een video op YouTube.
 • YouTube – buiten dat dit een goede plek is om je video’s te stallen, kun je hiermee ook aandacht trekken. Plaats al je externe video’s hier en plaats op je website bij social media ook een linkje hierheen. Vimeo kan ook, maar YouTube is nog steeds het meest bekeken videokanaal.
 • E-learning omgeving – Instructievideo’s komen goed tot hun recht in een leeromgeving waar ook aanvullende teksten en misschien zelfs werkbladen of checklists staan. Zo heb je alle info bij elkaar.
 • Nieuwsbrieven – Een nieuwbrief wordt beter gelezen als er een video in staat.
 • In een jaarverslag – stel je maakt een geschreven jaarverslag. Maak er dan een Pdf-bestand van en stuur hem via mail, dan kun je er een link naar de video inzetten.
 • In een online brochure – Aan alles wat je online deelt, kun je video’s toevoegen. Zo kun je de daadwerkelijke brochure of flyer kort houden en verleidt je mensen om naar je website te gaan.

Bonustips

Check de instellingen

Controleer voordat je de video verspreidt alle instellingen op YouTube of Vimeo. Soms krijg ik na afloop van de video een beeld met andere video’s om op te klikken. Als deze niets met de oorspronkelijke video te maken hebben, raak ik in de war. Niet fijn, maar het is wel de standaard instelling.

Bij Vimeo (betaalde versie vanaf € 6,- per maand) kun je zelf instellen welk eindscherm je wilt laten zien. Zelf doe ik altijd de thumbnail oftewel het beginscherm. Als je veel eigen video’s hebt, kan het juist wel handig zijn om die te laten zien, dus kijk wat bij jouw organisatie past.

En zo zijn er nog meer instellingen die je kunt aanpassen naar je eigen wensen. Dit soort projecten kun je prima door een jonge vrijwilliger of stagiair laten doen. Zij weten vaak beter hoe het allemaal werkt.

Een pakkende titel en omschrijving

Als je de video omschrijft gebruik dan een aansprekende titel. ‘De drie dingen die je nog niet wist over onze organisatie’ spreekt meer aan dan ‘Onze bedrijfsvideo’.

Ook bij een verdere omschrijving kun je aangeven waarom het kijken van de video waarde heeft. Bijvoorbeeld door aan te geven dat je naast basisinfo ook een extra tip geeft of dat verhaal vertelt van die keer dat…. Kijk nu wordt ik pas echt nieuwsgierig.

Je kunt ook een afbeelding maken die vertelt waar de video over gaat en die als startscherm toevoegen. Op YouTube zie je dat bij vloggers. Het effect is dat mensen al aan het beeld zien waar de video over gaat en dus sneller op play drukken. Canva is een handig programma om deze afbeeldingen in te maken.

Geen excuses meer

Volgens mij heb je nu genoeg tools en ideeën om  aan de slag te gaan met video. Ga lekker oefenen en je zal zien dat je het leuk gaat vinden.

En zo niet, haal een stagiair of vrijwilliger in huis om het voor je te doen.

Succes 😉!

 

De foto bij dit artikel is van Eric Deeran via Unsplash

 

Heleen van Egmond heeft zich als eerste ondernemer in Nederland gespecialiseerd in online marketing voor vrijwilligersorganisaties. Vanuit jarenlange ervaring binnen diverse stichtingen én haar eigen vrijwilligerswerk komt ze met vernieuwende oplossingen voor het werven van vrijwilligers.