Heleen bij Klim naar het Licht

Ik heb verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan. En altijd doe ik het in eerste instantie voor mezelf. Dat klinkt egoïstisch nietwaar? Maar is het dat ook?

Waarom zou mijn vrijwilligerswerk minder toegevoegde waarde hebben als ik het voor mezelf doe? Omdat ik er iets van waarde uit wil halen? Het lijkt mij best een goeie deal. Ik geef mijn tijd, kennis en inzet aan een goed doel en krijg daar nieuwe kennis, ervaring, plezier én karmapunten voor terug. En niet te vergeten, dat ego dingetje waar ik heus gevoelig voor ben.

Daarom wil ik samen met jou terugblikken op mijn vrijwilligerswerk. Om je te inspireren en omdat ik er zin in heb zo aan het eind van het jaar (doe ik het alwéér voor mezelf 😉).

Paardrijden met een beperking

Dol op paarden en met ruime ervaring was ik in 2001 meteen enthousiast over vrijwilligerswerk bij Stichting In ’t Zadel in Heemskerk. Helpen met opzadelen, naast een paard lopen en het mogelijk maken dat mensen met een verstandelijke beperking kunnen paardrijden.

Bonus – ik ga altijd voor de bonus – was dat ik veilig naast een paard kennis kon maken met een nieuwe doelgroep die ik best spannend vond.

De club was blij met mij omdat ik goed met paarden om kon gaan en blijkbaar ook met de deelnemers. Deze vrijwilligerservaring resulteerde in werken bij een gehandicaptenorganisatie. Via een woonlocatie naar de communicatieafdeling waar ik mijn passie voor websites en online communicatie ontdekte.

Internet voor mensen met een beperking

Gericht vrijwilligerswerk zoeken omdat je iets wilt leren, dat past in mijn straatje.

Op de communicatieafdeling leerde ik websites maken. En als je websites maakt én bij een gehandicaptenorganisatie werkt dan valt je het vanzelf op dat normale websites niet echt toegankelijk zijn voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking.

En dat raakte mijn gevoel voor inclusie. Hoezó hebben deze mensen geen toegang tot de geweldige wereld van online mogelijkheden?

Ik verdiepte me in de manier waarop mensen met een beperking de computer en het internet gebruiken en kwam terecht bij het internetcafé van Stichting De Baan in Haarlem. Wat een eyeopeners en wat een leuke tijd heb ik daar gehad.

Naast wat ik leerde, raakte ik bevriend met de deelnemers. Elke week zo warm begroet worden, samen een bakkie doen, gezellig computeren en afsluiten met een drankje en wat chips. Zelfs als ik geen zin had om heen te gaan kwam ik blij en tevreden weer thuis. Nu – vier jaar – later heb ik via Facebook nog steeds contact met een van de deelnemers.

Daarnaast was het aanzet naar mijn project Doedat.nl, een startpagina die ik maakte met websites die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Vrijwilligerswerk bovenop een kerk

In 2019 ging ik vrijwilligerswerk doen om mijn hoogtevrees te overwinnen. Ja, dat lees je goed 😊.

In Haarlem is de koepelkathedraal Sint Bavo. Regelmatig had ik mijn auto op de parkeerplaats naast de kerk gestaan en nooit was het ervan gekomen om binnen te kijken. Terwijl ik gek ben op kerken.

Toen ik de aankondiging zag van het evenement ‘De Klim naar het Licht’ wist ik dat ik daarheen wilde. Tussen de twee torens van de kerk was een brug gebouwd op 60 meter hoogte. Je kon via de gewelven en de ene toren omhoog klimmen naar de brug waar je geweldig uitzicht had over Haarlem en omstreken. Daarna ging je via de andere toren weer naar beneden. Mijn kans om de kerk te bekijken.

Er was alleen een klein probleempje, ik had hoogtevrees. Dus nadat ik heel voortvarend mijn zussen had uitgenodigd om samen de klim te maken, kreeg ik ineens de zenuwen. Wat als ik niet zou durven? Dan had ik zes zussen die me zouden pushen waarna ik zeker niet meer verder zou gaan. Zo’n afgang wilde ik voorkomen.

Je snapt hoe blij ik was met de advertentie voor vrijwilligers en de mededeling dat je ook beneden kon staan. De vrijwilligers waren verdeeld over verschillende locaties in de kerk en je kon zelf inschrijven op welke plek je wilde werken.

Aan het eind van mijn eerste dienst heb ik de klim gemaakt. Met bibberende knieën maar toch onder de indruk. En daarna nog vele keren. Hoogtevrees? Heb ik bijna geen last meer van. Aan het eind van het seizoen was boven op de brug mijn lievelingsplek.

Bonus is dat ik nu van alles weet over de architectuur en de geschiedenis van de Bavo. Weer wat geleerd.

Bestuurslid tussen de babyspullen

Je hebt vast al door dat ik graag dingen wil leren. En dat is precies de reden waarom ik nu in het bestuur zit van Stichting Babyspullen.

Tijdens een van mijn workshops over vrijwilligers werven ging het over bestuursfuncties. Die zijn tenslotte lastig op te vullen. En eerlijk gezegd trok het mij ook niet. Zo’n bestuur; beetje vergaderen en saaie stukken lezen, wat is daar nou aan?

Maar laat het nou mijn werk zijn om de waarde van vrijwilligerswerk boven tafel te halen? Dus ik vroeg door aan enkele mensen in de groep die in een bestuur zaten. Waarom doe je het? Wat is er leuk aan?

“Het gevoel dat je zo’n club vooruit kan helpen, de koers uitzetten. Dat is gewoon mooi.”

Voor mij gaat vrijwilligerswerk gepaard met voelen en deze voelde ik. Natuurlijk is het mooi om op die manier bij te dragen. Toen was er een dame die goed onthouden had dat leren een van mijn motieven was om vrijwilligerswerk te doen.

“Je kunt er heel veel van leren”, zei ze een beetje pinnig.

Wacht, wat? Leren? Die was raak. De periode daarna bleef het in mijn hoofd spoken. Als ondernemer wil ik groeien. Als bestuurslid bestuur je een organisatie. Natuurlijk kan ik daar veel van leren en dat kan mij weer helpen in mijn bedrijf.

Dus ik ging op zoek en kwam uit bij Stichting Babyspullen. Waar ik nu meer dan een jaar met veel plezier in het bestuur zit.

En wat heb ik veel geleerd en wat word ik er gelukkig van. Af en toe ook gillend gek en zou ik de appjes en mailtjes wel uit willen zetten. Maar wat zijn we een gave organisatie, wat gebeurt er veel en wat ben ik gegroeid door mijn ervaring daar.

Een bestuursfunctie is geweldig! Ik zou niet anders meer willen.

Elk vrijwilligerswerk heeft een bonus

In dit artikel gaat het over mij, over wat ik wil in vrijwilligerswerk en dat voelt toch een beetje egocentrisch. Zo zijn wij niet in vrijwilligersland.

Maar ik weet zeker dat ik bij elk vrijwilligerswerk ook veel heb bijgedragen, van toegevoegde waarde ben geweest. Vaak doe ik meer dan van me verwacht wordt. Dus waarom zou ik me dan schamen voor mijn motieven? Er is geen goed of slecht in een motief zolang de intentie zuiver is.

Mijn eigen conclusie is dat elk vrijwilligerswerk me meer heeft gebracht dan ik vooraf kon bedenken. En dat is een boodschap die ik graag de wereld in wil brengen.

Vrijwilligerswerk is de meest leuke, voordelige en bijzondere manier om jezelf te ontwikkelen, ervaringen op te doen en kennis te maken met nieuwe werelden.

Een soort ontdekkingsreis, maar dan bij jou om de hoek.