Vrijwilligers zijn Overal

Afgelopen week had ik een afspraak op Centraal Station Utrecht met Pieter Cnossen, directeur van Stichting Present. Een interessant gesprek over vrijwilligers en anders kijken.

Stichting Present is een bijzondere Stichting. Ze werken namelijk andersom. Ze gaan niet op zoek naar vrijwilligers voor een vrijwilligersvraag, maar ze gaan op zoek naar een klus voor een groep mensen die vrijwilligerswerk willen doen.

De omgekeerde wereld

Het idee erachter is dat ze uitgaan van wat de vrijwilliger leuk vinden en wat bij hen past. Dit principe werkt goed voor groepen zoals bedrijven, sportteams of vriendengroepen. Leuk idee voor een familiedag!

De groep vrijwilligers meldt zich aan bij de lokale vestiging van Present en een coördinator gaat op zoek naar wat het beste past. Eigenlijk bieden zij het vrijwilligerswerk aan als product of dienst. En dat is een boeiend uitgangspunt.

Zo veel mensen

Tijdens ons gesprek zaten we in Bistrot Utrecht Centraal. Daar zit je op de eerste etage en kijk je uit over het overdekte stationsplein. Een drukte met reizigers die zich naar hun bestemming haasten.

We keken naar beneden naar al die mensen en wat Pieter zei intrigeerde me. “Al deze mensen zijn mogelijke vrijwilligers, al deze mensen willen misschien wel iets doen voor een ander.”

Wat ik daar interessant aan vond is dat we altijd zo op zoek zijn naar vrijwilligers. Waar vinden we ze? Hoe bereiken we ze?

Zie de potentiële vrijwilligers om je heen

Blijkbaar kunnen we die vrijwilligers al vinden door gewoon rond te kijken. Naar de mensen om ons heen.

Sta vandaag eens stil in de supermarkt, op het station of kijk eens uit je raam naar voorbijgangers. Iedere persoon die je ziet is een potentiële vrijwilliger. Gaaf toch?

Het is goed om je bewust te worden van het potentieel aan vrijwilligers dat beschikbaar is.

Laten we gaan van denken in tekorten, naar denken in overdaad.

Er is genoeg voor iedereen.

PS: Mocht jij met je bedrijf, sportteam, familie of vriendengroep iets willen betekenen? Present zit vast ook bij jou in de buurt.

 

De foto bij dit artikel is van Sebastián León Prado via Unsplash

The Happy Volunteer Logo

Zorg dat je geen artikel mist!

Vul hieronder je gegevens in om elke maand inspiratie en tips over het werven van vrijwilligers in je mailbox te ontvangen. Je krijgt als welkomstcadeau een handig e-book met tips.

 Voornaam

 E-mailadres

Jouw privacy is belangrijk. Lees in de privacyverklaring hoe The Happy Volunteer omgaat met je gegevens.

Heleen van Egmond heeft zich als eerste ondernemer in Nederland gespecialiseerd in online marketing voor vrijwilligersorganisaties. Vanuit jarenlange ervaring binnen diverse stichtingen én haar eigen vrijwilligerswerk komt ze met vernieuwende oplossingen voor het werven van vrijwilligers.