Vrijwilligers Werven kost Tijd

Vrijwilligers werven kost tijd. Tijd die we eigenlijk niet hebben, want onze agenda’s lopen over. Je komt er gewoon niet aan toe.

Maar neem je daar genoegen mee?

Waarschijnlijk neem je wel de tijd om te vergaderen en neem je zeker de tijd om met je collega’s ’s een kopje koffie te drinken en sociaal te doen. Je neemt tijd om je e-mail te checken en de hele dag overal direct te reageren en zo vliegt de dag ongemerkt voorbij.

Maak van de werving prioriteit

Hoe jij je tijd besteedt is voor een deel een keuze die afhangt van de prioriteiten die je stelt. Dus waarom niet het werven van vrijwilligers prioriteit geven. Is het daar belangrijk genoeg voor?

Meestal maken we van de werving een prioriteit van op het moment dat we in nood komen. Bijvoorbeeld als er een evenement op komst is. Dan gaan we ineens veel tijd besteden en schieten we in de actiestand. Dat heeft misschien resultaat maar effectief is het niet.

Neem een vast moment per dag

Vrijwilligers werven kost tijd. Daarom is mijn voorstel aan jou om het werven van vrijwilligers onderdeel te maken van je dagschema. Bijvoorbeeld door het eerste kwartiertje per dag hieraan te besteden.

Bedenken wat je kunt doen om meer vrijwilligers te werven. Kan mijn vacature nog beter? Kan ik mijn vacature op andere plekken uitzetten? Hoe kan ik andere variaties maken voor mijn vacature? Kan ik het aanmeldproces sneller en aantrekkelijker maken?

Met een kwartiertje per dag kom je ver

Gebruik het kwartiertje eens om jezelf aan te melden als vrijwilliger en te zien wat je tegenkomt. Door zo in kleine porties die vrijwilliger in het oog te houden, gaan je voelsprieten uitstaan naar vrijwilligers.

Een berichtje plaatsen op social media kan ook in dit kwartier.

Zelf probeer ik elke werkdag te beginnen met een stukje schrijven. Dit artikel bijvoorbeeld. Dan sla ik het op en als ik een nieuw artikel wil versturen heb ik het moeilijkste werk al gedaan. Ik hoef hem dan alleen nog maar bij te schaven en te versturen.

Manieren om het werven efficiënter te maken

Zie het werven van vrijwilligers werven als investering in de toekomst. Een langetermijnproject dat gekoesterd mag worden.

Zorg dat je als basis een dijk van een vacature hebt staan. Maak standaard e-mails, brieven en formulieren, maak draaiboeken. Daarmee kun je altijd terug grijpen op iets wat er al is.

Kijk naar het werven met een leergierige en positieve blik. Vrijwilligers zijn belangrijk voor je, daar wil je toch graag moeite voor doen? Door je mindset te veranderen, krijg je meer zin om er tijd in te steken.

Ik heb allerlei handige hulpmiddelen verzameld op deze website. Van bewerkingsprogramma’s voor je foto’s tot vrijwilligersvacaturesites. Tips om dit aan te vullen zijn altijd welkom. Ga naar Handige Hulpmiddelen.

Deel jouw tips met ons

Wat doe jij al om het wervingsproces efficiënter te maken? En heb je hierin nog nodig?

Laat het me weten in een reactie.

 

De foto bij dit artikel is van Malvestida Magazine via Unsplash