Webinar Volg de reis van een potentiële vrijwilliger op weg naar vrijwilligerswerk.

Kijk mee met de Vrijwilligersreis

De vrijwilliger maakt een reis. Vanaf het moment dat hij voor het eerst van jouw organisatie hoort, langs social media berichten, langs vacatures op een vacaturesite naar jouw website. En als het goed is van daaruit naar de aanmelding en het kennismakingsgesprek.

Op 30 januari uur gaf ik een webinar over de vrijwilligersreis. Bekijk de opname hier.

Tip: je kunt de snelheid aanpassen waardoor hij in hoger tempo afgespeeld wordt. Bespaart je weer tijd.

Verder heb ik hieronder een aantal aanvullende tips en reacties op zaken die in de chat genoemd waren.

Algemene aandachtspunten m.b.t. de vrijwilligersreis

Op de lokale vacaturebank: Zorg dat de titel van je vacature eruit springt. Een titel heeft als belangrijkste functie om de aandacht te trekken. Help de vrijwilliger om een keuze te maken.

Op de eigen website: De vrijwilliger vraagt zich af: ‘Wie is deze organisatie en wat kan ik hier doen?’ Probeer dit zo concreet mogelijk te benoemen. Gebruik voorbeelden in de tekst zodat een vrijwilliger een plaatje in zijn hoofd krijgt. Dan kan hij zich voorstellen hoe het is om een klus voor jouw organisatie te doen.

Bij aanmeldknoppen of formulieren: Vertel de vrijwilliger wat hij kan verwachten. Binnen hoeveel werkdagen neem je contact op? Wat zijn de stappen die na het aanmelden komen? Geef iemand de mogelijkheid om meer informatie op te vragen. Dit kan met korte zinnetjes of als opsomming.

Op social media: Zorg dat je berichten inspirerend zijn en goed laten zien wat voor soort organisatie je bent. Ben je gezellig in je normale communicatie en op de werkvloer? Laat dat terugkomen op social media. Social media is ook een geweldige plek om quotes van vrijwilligers te delen om te laten zien dat het vrijwilligerswerk de moeite waard is. Geef door middel van berichten en foto’s antwoord op de vraag: ‘Is dit een leuke organisatie om bij te werken?’

Aanvullingen op de chat

Over jongeren die maatjes willen worden bij jongeren. Een goed voorbeeld van een website die jongeren inspireert om iets te doen voor een ander is die van Netwerk Nieuw Rotterdam. De foto’s en korte teksten geven precies antwoord op de vragen waarmee je op de website binnenkomt. Ze zijn super concreet en benadrukken voordelen die belangrijk zijn voor jongeren zoals het deel uitmaken van een netwerk. https://netwerknieuwrotterdam.nl/

Een andere jongerenwebsite (Maatschappelijke Diensttijd) is van Impacter Zwolle, ook hier weer heel duidelijk. https://impacterzwolle.nl/

Over Fotowebsites. Ik gebruik meestal Unsplash en Pixabay of gratis stockfoto’s te zoeken. Unsplash heeft vaak mooiere foto’s maar kun je alleen op Engelstalige termen zoeken. Bij Pixabay kun je ook op Nederlandse termen zoeken.

Probeer verschillende zoekwoorden uit. Soms moet je met een omweg zoeken om bij de juiste foto te komen. Waar ik op let is dat het wel enigszins Nederlands is of zou kunnen zijn en dat het mijn gevoel weergeeft. Kies voor alle diensten een foto (schilderen, timmeren, loodgieter, administratie, tuin). Dan laat je daarmee al zien wat jullie doen.

https://unsplash.com/
https://pixabay.com/

Er zijn nog meer foto websites, maar dit zijn mijn favorieten.

Heb jij nog een vraag die niet beantwoord is? Mail hem naar heleen@thehappyvolunteer.com en ik beantwoord hem in een reactie of in een blog.

The Happy Volunteer Logo

Zorg dat je geen artikel mist!

Vul hieronder je gegevens in om elke maand inspiratie en tips over het werven van vrijwilligers in je mailbox te ontvangen. Je krijgt als welkomstcadeau een handig e-book met tips.

 Voornaam

 E-mailadres

Jouw privacy is belangrijk. Lees in de privacyverklaring hoe The Happy Volunteer omgaat met je gegevens.