Stel je voor. Op een morgen word je wakker. Je rekt je uit en doet slaperig je ochtendroutine. Als je in de badkamer voor de spiegel staat, gebeurt het. Je wordt helemaal warm van binnen en begint te stralen. De puzzelstukjes lijken in elkaar te vallen en eindelijk weet je het…
Je wilt vrijwilliger worden!
Hm…
Klinkt niet echt geloofwaardig toch? Volgens mij is nog nooit iemand wakker geworden met het geweldige idee om vrijwilliger te worden.
Wat is een vrijwilliger eigenlijk?
Het woord vrijwilliger betekent niets anders dan dat iemand uit vrije wil iets doet. Wat dat is, doet niet ter zake. Toch gebruiken wij het woord vrijwilliger heel vaak, te vaak naar mijn idee.
De term vrijwilliger is abstract dat het eigenlijk niet veel zegt. Daarom is het niet handig om het over vrijwilligers in je werving. Bij een circusact zijn ook vrijwilligers nodig, snap je wat ik bedoel?
Weet je, vrijwilligers zijn net mensen. En wat jij nodig hebt om de hulpvragen op te lossen, zijn mensen. Mensen zoals jij en ik.
Ook al doe ik vrijwilligerswerk, ik voel me nooit vrijwilliger. Ik voel me gewoon mezelf.
Waarom doen mensen vrijwilligerswerk?
Mensen willen zich inzetten en dat kan in de vorm van vrijwilligerswerk. Maar vrijwilliger worden is nooit het uitgangspunt. Mensen willen ‘iets’ doen, maar altijd vanuit de context van hun eigen leven.
- Ze hebben tijd over en willen die nuttig besteden. Dan gaan ze kijken waar hulp nodig is.
- Ze zijn tijdelijk tussen twee banen en willen niet stil zitten. Dan zoeken ze naar een plek om zich nuttig te maken.
- Ze zijn gepensioneerd en willen niet alleen thuiszitten. Dan zoeken ze mogelijkheden om andere mensen te ontmoeten en ergens bij te horen.
- Ze komen net van school en willen werkervaring opdoen. Dan zoeken ze naar een manier om zich verder te ontwikkelen.
- Hun kind zit op een club en als ouders voelen ze zich betrokken. Dan willen ze ergens mee helpen.
Zie je het verschil in motivatie?
Kies voor een persoonlijke benadering
Niemand wil vrijwilliger worden omdat het zo leuk of statusverhogend is. En toch stellen we vaak precies die vraag; Wil je vrijwilliger worden bij ons?
Door zo’n algemene vraag voelt niemand zich persoonlijk aangesproken en bereik je niet de juiste persoon.
Maar als je de motivatie of het probleem van je potentiële vrijwilliger benoemt, dan zal jouw ideale vrijwilliger zich aangesproken voelen. Hé, dat gaat over mij!
En dan heb je de aandacht.
Ga op zoek naar wat jouw mensen drijft
Probeer uit te vinden wat de motivatie is van mensen die nu al vrijwilligerswerk bij jouw organisatie doen. Misschien heb je daar al een beeld van en anders kun je het gewoon vragen.
Hoewel iedere persoon een eigen unieke motivatie heeft, ben ik ervan overtuigd dat er per soort vrijwilligerswerk en per organisatie een rode draad zichtbaar is.
Gebruik je deze kennis bij het opstellen van nieuwe vacatures én in je communicatie op social media.
Pas je communicatie aan
Vraag niet of iemand vrijwilligerswerk wil doen maar stel vragen als:
- Verveel jij je thuis ook zo? Wij hebben een gezellig team van mensen die zich samen sterk maken voor onze organisatie. Kom erbij.
- Wil jij ervaring opdoen in het organiseren van activiteiten? Wij bieden je graag de mogelijkheid.
- Geen zin om in de kou langs de lijn te staan als je kind aan het voetballen is? Kom achter de bar staan in onze warme kantine en krijg gratis koffie of thee.
Zoiets dus.
Wees creatief en ga op zoek naar de overlap tussen jouw hulpvraag en dat wat de vrijwilliger op dat moment nodig heeft in zijn leven.
Wil je leren hoe de vrijwilliger vindt die jij nodig hebt?
Doe de E-learning Vrijwilligers Werven leer je in korte tijd precies leert hoe je succesvol vrijwilligers gaat werven.
De foto bij dit artikel is van kevin laminto via Unsplash
Geef een reactie