Laten we het Anders Doen

Laten we het Anders Doen 2019-08-15T10:16:21+02:00

Stel dat je maar één opdracht had: De vrijwilliger gelukkig maken. Wat zou je dan anders doen?

Anders kijken naar vrijwilligerswerk

Vrijwilligers werven lukt steeds minder. Toch doet de helft van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder vrijwilligerswerk. Er zijn organisaties met een wachtlijst omdat zoveel mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Het kan dus wel.

Vrijwilligerswerk is geen doel op zich

Ben jij wel eens ’s morgens wakker geworden met het briljante idee: ‘Ik ga vrijwilliger worden!’? Vast niet. Het woord vrijwilliger is abstract en levert geen concreet plaatje in je hoofd op. Daarnaast lijkt het alsof het werven van vrijwilligers een doel op zich is. En dat is niet zo. Vrijwilligers heb je nodig om een probleem op te lossen. Maar soms zijn er ook andere oplossingen mogelijk. Dat vraagt alleen een andere manier van denken.

Iedereen is anders

Elk mens heeft eigen wensen, behoeften en overtuigingen. De vrijwilliger van nu wil een bijdrage leveren en impact hebben. Maar wel op een manier die past bij hem of haar. En aansluit bij zijn of haar leven. Daarom is het super belangrijk dat je weet welk type persoon je zoekt. ‘Het maakt niet uit wie’ is geen goede omschrijving van ‘de ideale vrijwilliger’.

Tijd is kostbaar

We hebben het allemaal druk. Van jong tot oud, tijd hebben we zelden genoeg. Als jij wilt dat iemand zijn kostbare tijd bij jou besteedt, kun je er maar beter voor zorgen dat het de moeite waard is. Voor de tijd die iemand bij jou is, moet hij of zij iets anders opgeven. Hoe zorg je dat jouw vrijwilligerswerk interessant genoeg is om die keuze te maken?

Mensen zijn onzeker

Waren we ons hier maar meer van bewust. Dan zouden we veel dingen heel anders aanpakken. Elke nieuwe stap in ons leven zorgt voor onzekerheid en elke onzekerheid is een drempel. Is het wel leuk? Heb ik wel genoeg tijd hiervoor? Zijn de mensen wel aardig? Hoe werkt het? Allemaal vragen die door het hoofd spoken van iemand die twijfelt over vrijwilligerswerk. Allemaal drempels die weggenomen kunnen worden door duidelijk te zijn en je in te leven in de vrijwilliger.

Actiepunten om aan te pakken

 1. Maak de vrijwilligersvraag interessant.
  Als je al jaren met vrijwilligers werkt, dan kun je soms een reorganisatie gebruiken. Eens in de zoveel tijd alles opschudden en een grote schoonmaak houden. Weten we nog waarom we het doen? Is de vrijwilligersvraag nog actueel of kunnen we hem anders oplossen? Wat kunnen we anders doen om beter aan te sluiten op de nieuwe vrijwilliger?
 2. Spreek jouw ideale vrijwilliger persoonlijk aan.
  “Hé, dat gaat over mij!” Niets is zo fijn als mensen precies lijken te snappen wie jij bent en wat je nodig hebt. Dat schept een band. Maar het vraagt wel om het maken van keuzes. Wat voor iemand zou je het liefste zien bij jouw vrijwilligersvraag?
 3. Schrijf onweerstaanbare vacatures (en maak er meer dan één).
  Als je weet wie jouw droomvrijwilliger is wil je wel opvallen met een dijk van een vacature. Zo zorg je dat mensen er zin in krijgen en zich aanmelden. Een onweerstaanbare vacature heeft een opvallende titel en een sterke inleiding nodig. Plus alle informatie waar de vrijwilliger behoefte aan heeft.
 4. Zorg dat jouw organisatie gezien wordt.
  De vrijwilligers van nu zijn gevoelig voor wat hun vrienden belangrijk vinden. Ze willen trots vertellen bij welke geweldige stichting zij vrijwilligerswerk doen. En daarom voelen ze zich niet aangetrokken tot de gemiddelde stichting. Wordt een vrijwilliger gelukkig van jouw organisatie?

Een gelukkige vrijwilliger is een ambassadeur 😊

Ik vergelijk vrijwilligers werven met ondernemen. Als ondernemer ben ik altijd op zoek naar nieuwe klanten. De makkelijkste manier om dat te doen is door te zorgen mijn huidige klanten blij met me zijn. Want blije klanten zijn ambassadeurs die helpen bij het aantrekken van nieuwe klanten.

En precies zo werkt het bij het werven van vrijwilligers.

Meteen beginnen?

De makkelijkste stap (en gratis) is je hieronder aanmelden.

The Happy Volunteer Logo

Zorg dat je geen artikel mist!

Meld je aan voor mijn artikelen. Elke veertien dagen mail ik je met inspiratie en tips over het werven van vrijwilligers. En je krijgt mijn e-book met tips als welkomstcadeautje.