Stel dat je maar één opdracht had: De vrijwilliger gelukkig maken. Wat zou je dan anders doen?

Anders Vrijwilligers Werven

Vrijwilligers werven lijkt steeds moeilijker te worden. Toch doet de helft van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder vrijwilligerswerk. Er zijn ook organisaties met een wachtlijst, omdat zoveel mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Het kan dus wel.

Misschien voel jij je moedeloos. Dat snap ik, maar het is niet nodig. Er zijn genoeg mensen die iets willen betekenen; het is aan jou om ze te vinden en enthousiast te maken.

Maar hoe doe je dat als vrijwilligersorganisatie. En waar begin je?

De belangrijkste stap is het binnenhalen van vrijwilligers prioriteit geven, ook als je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Weet dat het mogelijk is, maar dat het een andere aanpak vraagt. De vrijwilliger verandert en een succesvolle organisatie speelt daarop in.

Begin door anders te denken en je te verplaatsen in de potentiële vrijwilliger van nu.

De volgende punten helpen je om met een frisse blik te kijken naar vrijwilligerswerk:

1

Niemand wil vrijwilliger worden

Nog nooit werd iemand ’s morgens wakker met het briljante idee: ‘Ik ga vrijwilliger worden!’.

Het woord vrijwilliger zegt alleen dat je voor niets aan het werk moet. Het roept juist vragen op. Wat zijn de werkzaamheden? Is het leuk en welke impact ga je maken? Mensen willen geïnspireerd worden.

Daarnaast lijkt het soms alsof het werven van vrijwilligers een doel op zich is geworden. Maar vrijwilligers zijn enkel een middel om een probleem op te lossen.

Misschien zijn er andere oplossingen mogelijk en heb je helemaal geen vrijwilliger nodig? Heb je daar wel eens over nagedacht?

2

Ieder mens is anders

Elk mens heeft eigen wensen, behoeften en overtuigingen.

De vrijwilliger van nu wil een bijdrage leveren en impact hebben, maar wel op een manier die aansluit bij zijn leven.

Daarom is het belangrijk dat je weet welk type persoon je zoekt. Zie jouw vrijwilligerswerk als aanbod en bedenk wie daar het beste bij past.

‘Het maakt niet uit wie’ is geen goede omschrijving van de ideale vrijwilliger.

3

Tijd is kostbaar

We hebben het allemaal druk. Van jong tot oud, tijd hebben we zelden genoeg.

Als jij wilt dat iemand zijn kostbare tijd bij jou besteedt, kun je er maar beter voor zorgen dat het de moeite waard is. Want in de tijd die iemand bij jou is, kan hij niet sporten, werken, of iets leuks doen met familie of vrienden.

Hoe zorg je dat jouw vrijwilligerswerk interessant genoeg is om iets anders voor op te geven?

4

Mensen zijn onzeker

Elke nieuwe stap in ons leven zorgt voor onzekerheid en elke onzekerheid is een drempel. Is het wel leuk? Heb ik wel genoeg tijd hiervoor? Zijn de mensen wel aardig? Hoe werkt het?

Allemaal vragen die door het hoofd spoken van iemand die twijfelt over vrijwilligerswerk. Allemaal drempels die weggenomen kunnen worden door duidelijk te zijn en je in te leven in de vrijwilliger.

Als je een ding gaat onthouden, hoop ik dat dit het is. Er valt zoveel te winnen door rekening te houden met onzekerheden van potentiële vrijwilligers.

The Happy Volunteer Logo

Zorg dat je geen artikel mist!

Meld je aan voor mijn artikelen. Elke veertien dagen mail ik je met inspiratie en tips over het werven van vrijwilligers. En je krijgt mijn e-book met tips als welkomstcadeautje. 

Wat kun je doen om te zorgen dat ze wél komen?

Heb ik je geprikkeld met de punten hierboven? Misschien wist je het al en zijn het open deuren. Toch is het goed om ze in gedachte te houden. Schrijf ze op en hang ze ergens in het zicht. Ze zullen keer op keer van pas komen.

En dan het praktische deel. Welke stappen kun je maken om meer en de juiste vrijwilligers te werven?

1

Herontdek jouw vrijwilligersvraag

Als je al jaren met vrijwilligers werkt, dan kun je in een vast patroon belanden. Ook als het gaat om de vrijwilligers en het werk dat je hen laat doen.

Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd alles opschudden en een grote schoonmaak houden. Weten we nog waarom we doen wat we doen?

Is de vrijwilligersvraag nog actueel of kunnen we hem anders oplossen?

Wat kunnen we anders doen om beter aan te sluiten op de nieuwe vrijwilliger?

Ga er met collega’s voor zitten en neem de tijd om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden en verbeterpunten.

2

Bepaal wie de ideale vrijwilliger is

“Hé, dat gaat over mij!” Niets is zo fijn als mensen precies lijken te snappen wie jij bent en wat je nodig hebt. Dat schept een band.

Maar het vraagt om het maken van keuzes. Niet iedereen is geschikt voor het werk dat gedaan moet worden. Jij wilt toch het liefst iemand die precies past en er zelf ook blij van wordt?

Wat voor iemand zou je het allerbeste passen bij jouw vrijwilligersvraag?

Schrijf de eigenschappen op die jouw droomvrijwilliger moet hebben, en bedenk wat hem motiveert en aanspreekt.

3

Schrijf onweerstaanbare vacatures (en maak er meer dan één)

Als je weet wie jouw droomvrijwilliger is, wil je wel opvallen met een dijk van een vacature.

Want als je opvalt en gezien wordt, zorg je dat mensen er zin in krijgen en zich aanmelden.

Een onweerstaanbare vacature heeft een opvallende titel en een sterke inleiding. Plus alle informatie waar de twijfelende vrijwilliger behoefte aan heeft.

Laat zien wat jij als organisatie te bieden hebt op een concrete en persoonlijke manier.

4

Zorg dat jouw organisatie aantrekkelijk is

De vrijwilligers van nu zijn gevoelig voor wat hun vrienden belangrijk vinden.

Ze willen trots vertellen bij welke geweldige stichting zij vrijwilligerswerk doen. En daarom voelen ze zich niet aangetrokken tot de gemiddelde stichting.

Wordt een vrijwilliger gelukkig van jouw organisatie?

Een duidelijke website waar vrijwilligers een zichtbare plek hebben. De missie van jouw organisatie prominent en aantrekkelijk beschreven op social media. Een huisstijl die overal herkenbaar is. Dat zijn punten waar je op kunt scoren.

Maar ook de interne processen. Snel reageren op aanmeldingen en vragen, korte procedures en echte aandacht voor de vrijwilligers.

Alles om te zorgen dat de vrijwilligerservaring zo goed mogelijk is.

Een gelukkige vrijwilliger wordt een ambassadeur 😊

Met deze stappen kom je een heel eind. Je zet de vrijwilliger op de eerste plaats en laat zien dat je moeite doet. Hiermee erken je het belang van zijn inzet en schat je hem op waarde. En daar worden mensen bij van.

Ik vergelijk vrijwilligers werven met ondernemen. Als ondernemer ben ik altijd op zoek naar nieuwe klanten. De makkelijkste manier om dat te doen is door te zorgen mijn huidige klanten blij met me zijn. Want blije klanten zijn ambassadeurs die helpen bij het aantrekken van nieuwe klanten.

En precies zo werkt het bij het werven van vrijwilligers.

Meteen beginnen?

Bekijk hoe wij samen kunnen werken om ervoor te zorgen dat ook jouw organisatie met meer gemak nieuwe vrijwilligers binnenhaalt.

Bekijk wat ik voor je kan betekenen