Sinds een tijdje geef ik de training; Bepaal je Droomvrijwilliger. In deze training gaan deelnemers op zoek naar de ideale vrijwilliger.
Het belang van het bepalen van de ideale vrijwilliger leg ik uit in een ander artikel. Waar ik het nu over wil hebben is de vrijwilligersvraag zelf. We zijn namelijk vergeten dat we iets waardevols te bieden hebben.
Waarom de vrijwilligers nog niet komen
Als je op zoek gaat naar vrijwilligersvacatures, dan kom je algemene beschrijvingen tegen. Nietszeggende teksten waar niemand op af komt. Dat is ook niet gek, want je hebt als potentiële vrijwilliger geen idee wat je kan verwachten.
Tijdens de workshop Bepaal je Droomvrijwilliger beginnen we met het concreet maken van de vraag en dat is niet zo makkelijk als het lijkt. We zijn geneigd om in wollige omschrijvingen te blijven hangen.
Wat vraag je en vooral: wat heb je te bieden?
Maar door het stellen van (vaak kritische) vragen komt stukje bij beetje de echte vraag, of de vraag achter de vraag in beeld. En dan gebeurt er iets moois. Ineens wordt er met passie gesproken en wordt het plaatje super duidelijk.
Ook andere deelnemers voelen waarom zij wel of juist niet enthousiast worden van deze vraag. En op dat moment zien de deelnemers hoe hun droomvrijwilliger eruit moet zien.
Nu ik dat een paar keer meegemaakt heb, ga ik steeds beter zien hoeveel we te bieden hebben.
Vrijwilligerswerk als onbetaalbaar cadeau
Vrijwilligerswerk is een cadeautje en ik zou willen dat iedere organisatie dat ook zo ziet.
Laat zien dat je aanbieder bent van een unieke en waardevolle dienst. Jij hebt iets dat onbetaalbaar is.
Een waardevol cadeau dat iemand (de vrijwilliger) de kans geeft om een gelukkiger en rijker mens te worden.
Bedank je vrijwilliger door middel van een origineel kaartje
De foto bij dit artikel is van Ekaterina Shevchenko via Unsplash
Geef een reactie