Zwarte gat vrijwilligersreis

 

Vrijwilligers werven lijkt steeds moeilijker te worden. Toch doet de helft van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder vrijwilligerswerk. Er zijn ook organisaties met een wachtlijst, omdat zoveel mensen zich aanmelden als vrijwilliger. Het kan dus wel.

Maar hoe doe je dat als vrijwilligersorganisatie. En waar begin je? De belangrijkste stap het veranderen van je perspectief. Niet vanuit de organisatie naar buiten kijken, maar andersom. Bekijk de wereld eens vanuit de vrijwilliger.

De volgende punten helpen je kijken met een nieuwe blik:

1. Niemand wil vrijwilliger worden

Nooit werd iemand ’s morgens wakker met het idee: ‘Ik ga vrijwilliger worden!’. Het woord vrijwilliger is zo algemeen, het roept juist vragen op. Wat ga ik doen? Is het leuk en welke impact maak ik? Mensen willen geïnspireerd worden.

2. Ieder mens is anders

Elk mens heeft eigen wensen, behoeften en overtuigingen. Daarom is het belangrijk dat je weet welk type persoon je zoekt. “Het maakt niet uit wie”, is geen goede omschrijving van de ideale vrijwilliger.

3. Tijd is kostbaar

We hebben het allemaal druk. In de tijd die iemand bij jou is, zou hij ook kunnen sporten, werken of iets leuks doen met vrienden. Is jouw vrijwilligerswerk interessant genoeg om dat voor op te geven?

4. Mensen zijn onzeker

Is het leuk? Heb ik genoeg tijd hiervoor? Hoe werkt het? Allemaal vragen die door het hoofd spoken van een potentiële vrijwilliger. Wat doe jij om die twijfels weg te nemen?

Door anders te kijken naar vrijwilligers, ga je ook anders werven.

 

Hoe het wél werkt

Ben je nieuwsgierig geworden door onze visie? Dan komt nu het praktische deel. Welke stappen kun jij zetten om meer en de juiste vrijwilligers te werven?

Herontdek jouw vrijwilligersvraag

Het is goed om af en toe eens grote schoonmaak te houden. Even alles opschudden en de vrijwilligersvraag opnieuw vormgeven om beter aan te sluiten op het perspectief van de nieuwe vrijwilliger. Wat wil hij? Ga er voor zitten (met collega’s) en brainstorm over nieuwe mogelijkheden en invalshoeken.

Bepaal wie de ideale vrijwilliger is voor de vraag

“Hé, dat gaat over mij!” Niets is zo fijn als mensen precies snappen wie jij bent en wat je belangrijk vindt. Een potentiële vrijwilliger ervaart dat net zo.

Dat vraagt om het maken van keuzes. Wie is die ideale vrijwilliger. Bedenk wie helemaal zou passen bij het vrijwilligerswerk. Schrijf de eigenschappen op die jouw droomvrijwilliger zou moeten hebben, en welke absoluut niet.

Schrijf een onweerstaanbare vacature (en maak er meer dan één)

Tussen alle vrijwilligersvacatures wil je opvallen. Met een vacature die precies past bij jouw droomvrijwilliger zorg je dat de juiste persoon er zin in krijgt.

Een goede vacature heeft een opvallende titel en een sterke inleiding. Plus de bevestiging waar die twijfelende vrijwilliger behoefte aan heeft. Laat zien wat jouw organisatie te bieden heeft op een concrete en persoonlijke manier.

Zorg dat jouw organisatie aantrekkelijk is

De vrijwilligers van nu zijn gevoelig voor wat hun vrienden belangrijk vinden. Ze willen trots vertellen bij welke geweldige stichting zij vrijwilligerswerk doen.

Als je goed zorgt voor bestaande vrijwilligers straalt dat uit naar buiten. Geef ze een geweldige ervaring tijdens hun reis van twijfelende potentiële vrijwilliger tot trotse ambassadeur.

Wees aantrekkelijk op je website en social media. En let ook op interne processen. Snel reageren, korte procedures en échte aandacht voor de vrijwilligers. Alles om te zorgen dat de vrijwilligersreis zo goed mogelijk is.

Een gelukkige vrijwilliger wordt een ambassadeur

Met deze stappen kom je een heel eind. Je zet de vrijwilliger op de eerste plaats en erkent het belang van zijn inzet en je schat hem op waarde. Daar worden mensen bij van.

Een vraag die mij altijd helpt om het scherp te krijgen:

“Wat als je maar één opdracht had, de (potentiële) vrijwilliger gelukkig maken?”

Wat zou je dan anders doen? Wat zou je niet meer doen? En wat zou je juist wel doen? Het antwoord op deze vraag/vragen helpt je om het scherp te krijgen en anders te gaan kijken naar je vrijwilligers en naar wat zij willen van jou. En daar zit de oplossing!