Van een van de lezers van mijn e-maillijst kreeg ik het volgende probleem voorgelegd. Het gaat om een situatie waar nieuwe vrijwilligers onderdeel werden van een bestuur dat al langer bestaat en de wrijving die toen ontstond.
“In bestuursvergaderingen praten en beslissen zij enthousiast mee over zaken waarvan zij het verleden niet kennen, en over mensen waarvan zij niet weten dat die al jaren heel goed bezig zijn voor de organisatie en nu even dwars liggen.”
Wie weet het beter?
Hiermee wordt een knelpunt aangekaart dat voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Gevestigde orde tegenover nieuwkomers, ervaring tegenover nieuwe ideeën. Beiden staan vierkant achter hun eigen standpunten. Logisch, want iedereen vindt dat hij of zij gelijk heeft.
Maar wat er dan gebeurt, is dat de oogkleppen opgaan en de luiken gesloten worden (geen idee of dat allebei tegelijk kan 😊).
Ons oerbrein heeft altijd gelijk
Er ontstaat aan beide kanten een tunnelvisie waarbij elk tegenargument het eigen standpunt versterkt. Dat wordt veroorzaakt door ons oerbrein. Dit reptielenbrein uit de oertijd bepaalt nog steeds 95% van ons gedrag.
Het oerbrein zoekt voortdurend naar bevestiging van de eigen mening. Dat geeft namelijk een gevoel van zekerheid en bevestigt jou als persoon. Vaak sluit de mening aan bij vergelijkbare personen en zo ontstaan groepjes voor- en tegenstanders.
Als je een sterke overtuiging hebt, dan sta je niet meer open voor ander bewijs.
Pas op voor de tunnelvisie
Het is zelfs zo dat hoe overtuigender de bewijzen zijn, hoe meer de ‘tegenpartij’ zal vasthouden aan zijn eigen geloof. Kijk maar naar de klimaatdiscussie, voor- als tegenstanders komen steeds meer tegenover elkaar te staan. Fanatisme tegenover totale ontkenning.
Het is de kunst om de luiken weer open te zetten en weer naar elkaar te luisteren. Zonder oordeel en zonder direct een oplossing te zoeken. Want die ligt waarschijnlijk ergens in het midden.
Oefen je in anders denken
Mijn oudste dochter moest op school een debat voorbereiden en een mening verdedigen waar ze niet achter stond. Ze moest argumenten bedenken en het standpunt van de tegenpartij verdedigen. Ze werd gedwongen om nieuwsgierig te worden en open te staan voor nieuwe ideeën.
Leuk voor de volgende bestuursvergadering?
Wat ook kan helpen is je realiseren dat je een gezamenlijk doel hebt. Je wilt allebei dat de stichting of vereniging vooruit komt en succesvol is. Grijp terug naar dat doel, focus je daarop en op de punten waar je wel hetzelfde over denkt.
Meerdere oplossingen mogelijk
Zoek naar een oplossingsvariant is waar beide partijen het over eens kunnen worden. Of probeer verschillende oplossingen een afgesproken periode uit en evalueer daarna. Soms is de beste oplossing er een die jullie allebei niet bedacht hadden.
Het doel is niet om gelijk te krijgen. Het doel is om jullie organisatie een goede toekomst te geven.
Heb jij ook in deze situatie gezeten en heb jij tips? Laat het weten in een reactie.
Geef een reactie