Ik ben de afgelopen tijd druk bezig geweest met het ontwikkelen van een workshop over flexibel vrijwilligerswerk. Dat is een hip onderwerp namelijk. Iedereen heeft het erover, we moeten meer flexibel.
Dat lees je ook in het superfijne trendrapport dat NLvoorelkaar publiceerde. Zoals elk jaar is het een rapport met waardevolle inzichten en de nieuwste trends.
En een van de trends is dus flexibiliteit. Dat is wat mensen willen. Waarom dan de kop boven dit artikel?
Niet het allerbelangrijkst
Het risico met trends is dat we er vol in gaan. Doe ik ook hoor.
Maar er zat me iets dwars met het onderwerp flexibiliteit. Het risico bestaat namelijk dat het middel belangrijker wordt dan het doel. En dat doel is nog steeds om mensen enthousiast te maken voor vrijwilligerswerk.
Dus wat is hierin nou echt belangrijk?
De vrijwilliger.
De spil waar alles om draait is de vrijwilliger. En als die flexibiliteit wil, moet je dat vooral inzetten. Maar je hebt flexibiliteit en je hebt flexibiliteit.
Alles omgooien en van elk vrijwilligerswerk eenmalige of korte klussen maken kan een goede oplossing zijn. Maar het mag zeker niet de enige oplossing zijn.
Flexibel, vast of op aanvraag?
Stel: Ik werk vier dagen in de week en woensdag heb ik vrij. Dan wil ik juist vastigheid en niet flexibel. Maar misschien wil ik wel mijn kind meenemen als die woensdagmiddag vrij heeft. Dat dan weer wel.
Of ik wil op de woensdagochtend een koffieochtend houden met mijn zussen en dan samen vrijwilligerswerk doen. Maar als iemand een keer niet kan of een eerder weg moet, wil ik daar geen gezeur over krijgen.
Voel je hem?
Flexibiliteit gaat om meer dan alleen korte en afgebakende klussen. Het gaat om inspelen op de wensen en behoeften van de vrijwilliger. Maatwerk dus.
Getver, maatwerk
Inderdaad, maatwerk vraagt tijd. Of in ieder geval vraagt het inventiviteit en creativiteit. Gebaande paden durven los te laten. Misschien zelfs je hele organisatie anders inrichten.
Club Goud is zo’n club die dat doet. Ze bedenken allerlei initiatieven om op een nieuwe manier invulling te geven aan vrijwilligerswerk. Hun doel: ouderen betrekken bij de maatschappij.
En het fijne is dat ze draaiboeken hebben die je gratis mag downloaden van hun website. Dat is pas maatwerk!
Verandering begint bij jezelf
We hebben gezien wat er gebeurt als de wereld op zijn kop staat. Wat er ineens wél op een andere manier georganiseerd kan worden.
Het is mogelijk en het gaat je zeker helpen in het aantrekken van vrijwilligers.
De eerste stap is dat je je overtuigingen parkeert en open staat voor nieuwe, gekke en onverwachte mogelijkheden. Misschien zelfs dingen die eerder niet werkten, maar nu in een iets andere vorm misschien wel. Lees ook het blog dat Diana van EindhovenDoet hierover schreef.
Zullen we het proberen voor onze bestaande en toekomstige vrijwilligers?
Lekker de boel op zijn kop zetten en flexibel worden. Maar denk dan ook aan de vrijwilliger die flexibiliteit in vastigheid zoekt. 😉