Samenwerken met mij

Wat? Meer vacatures voor één klus? En je hebt het al zo druk. Toch is het handig om meerdere variaties op van een vacature te maken.

In dit artikel leg ik uit waarom het zinvol is en ik laat je zien hoe je dat gemakkelijk kan doen. Met voorbeelden die je eenvoudig over kan nemen.

Je herkent vast de volgende situatie. Je hebt een vrijwilliger nodig en om die te werven heb je een uitgebreide vrijwilligersvacature geschreven. Als het goed is eentje die opvalt tussen al die andere vacatures.

Hoeveel mensen bereik je met die ene vacature?

Na het schrijven van de vacature plaats je hem op je website en misschien op een lokale vrijwilligerswebsite. Je plaatst hem een keer op de Facebookpagina en in jullie nieuwsbrief. Goed bezig.

Maar hoe groot is de kans nu echt dat een potentiële vrijwilliger deze vacature ziet? En wat in deze vacature maakt dat de vrijwilliger op de aanmeldknop klikt?

En wanneer komen mensen op jouw website? Als ze daar iets te zoeken hebben. Zelf kijk ik nooit zomaar op de website van het plaatselijke verzorgingstehuis. Een bibliotheek of museum heeft al iets meer kans, maar dan nog.

Je nieuwsbrief wordt gelezen door een handjevol mensen die waarschijnlijk toch al bij je betrokken zijn. En berichten op je Facebookpagina worden ook lang niet altijd gezien door al je volgers.

Je bereik is dus minder hoog dan je zou denken aan de hand van de acties die je al gedaan hebt.

Maar waarom helpt het dan om meerdere variaties van dezelfde vacature te maken?

3 redenen om variaties te maken van een vacature.

De eerste reden is dat mensen iets vaker moeten zien voordat het opgemerkt wordt en ze actie ondernemen. Dus een vacature die één keer langs komt, laat een potentiële vrijwilliger misschien twijfelen. Maar dat is niet voldoende om hem meteen binnen te halen. Als je meerdere varianten hebt, kun je deze vaker op social media delen zonder vervelend te worden.

De tweede reden is dat niet iedereen zich aangesproken voelt door dezelfde dingen. Daarom helpt het als je onderdelen uit een vacature uitlicht in korte berichten. Je gebruikt de korte berichten om mensen naar de echte vacature te leiden.

De derde reden is dat niet elk medium geschikt is voor eenzelfde soort bericht. Een vacature op Instagram moet veel korter zijn dan dezelfde vacature op je website.

Kortom, je kunt je oproep vaker herhalen zonder dat je mensen gaat lastig vallen, je bereikt meer mensen door de herhalingen én de kans is groter dat je potentiële vrijwilligers aanspreekt door specifieke kenmerken uit te lichten.

Dus laten we beginnen.

Hoe maak je eenvoudig 5 verschillende variaties?

Pak de vacature erbij en lees hem goed door. Bekijk hem van meerdere kanten en bedenk of er nog aanvullende informatie is die interessant kan zijn.

Realiseer je dat een variatie niet veel hoeft te verschillen van de oorspronkelijke vacature. De insteek is dat hij steeds net iets anders is.

Mevrouw Jansen

Als voorbeeld nemen we mevrouw Jansen. Mevrouw Jansen zoekt een maatje. Ze is 80 jaar, heeft jaren op een boerderij gewoond en houdt van scrabbelen en andere taalpuzzels. Ze heeft een gevoel voor humor en kan scherp uit de hoek komen. Haar kinderen wonen ver weg en kunnen daardoor niet zo vaak langs. Mevrouw Jansen houdt van dieren en vooral van katten.

We hebben een uitgebreide vacature op de website gezet en bij de plaatselijke vrijwilligerscentrale.

En nu gaan we hier nu makkelijk variaties op maken?

Variatie 1 – Maak variaties op de titel

De makkelijkste manier om een vacature aan te passen is door de titel te veranderen. Je kunt spelen door de titel te veranderen in een vraag, een accent uit de vacature naar voren te halen. Een voordeel is dat je zou kunnen testen welke titel het meeste resultaat oplevert. Mensen zullen bij de ene titel niets voelen, maar bij een andere titel wel nieuwsgierig worden.

Mevrouw Jansen

  • Gezocht: iemand die niet bang is van een beetje humor
  • Ook een kattenmens?
  • 3 keer woordwaarde. Denk je dat jij deze scrabblekampioen kan verslaan?

Tip: zoek op internet naar synoniemen van kernwoorden uit de vacature. Dat kan je op ideeën brengen.

Variatie 2 – Maak een samenvatting of verkorte versie

Als het goed is heb je in de oorspronkelijke vacature zo veel mogelijk informatie opgenomen. Haal de kern hieruit en breng hem terug tot 2 tot 3 zinnen.

Mevrouw Jansen

Katten, puzzelen en een lolletje op zijn tijd. Mevrouw J. houdt ervan. Jij ook? Waarom ga je niet eens bij haar langs? Vind ze leuk.

Variatie 3 – Licht een specifiek onderdeel uit en maak daar een social media bericht van

Vrijwel altijd heeft een vacature wel een of twee specifieke kenmerken. Denk aan een karaktereigenschap of hobby. Zelfs de manier waarop iemand zijn koffie drinkt, zou je kunnen zien als een specifiek detail.

Mevrouw Jansen

Scrabble, kruiswoordpuzzels en andere taalspelletjes. Deze 80-jarige houdt haar geest graag scherp. Ben jij ook een taalkunstenaar? Dan daag ik je uit om het tegen deze dame op te nemen. Laten we zeggen, om de week op woensdagmiddag?

Tip: Maak het niet te groot, hoe kleiner het voorbeeld hoe makkelijker het is om het tastbaar te maken. Als de potentiële vrijwilliger het voor zich ziet, zal hij of zij meer gevoel krijgen bij de vacature.

Variatie 4 – Belicht de vacature vanuit een ander oogpunt

Standaard schrijf je een vacature vanuit de organisatie en een enkele keer vanuit de persoon zelf. Maar waarom niet vanuit het oogpunt van een medewerker, andere vrijwilliger of een buurvrouw?

Mevrouw Jansen

Ben laatst bij mevrouw J. op de koffie geweest. Zo gelachen. Ze daagde me uit voor een potje scrabble en won ook nog. Ik denk dat ze een sterkere tegenstander nodig heeft.

Variatie 5 – Neem een korte video op of maak een diashow van foto’s

Tegenwoordig is het eenvoudig om video’s te maken met je smartphone. Er zijn apps waarmee je video’s en foto’s kunt bewerken. Vraag aan een jongere uit je omgeving en je zult versteld staan van de mogelijkheden. Leuk klusje voor een stagiair ook. De meeste social media kanalen helpen je ook bij het maken van een mooie diashow of video. In een paar stappen heb je dan een mooi resultaat.

Mevrouw Jansen

Misschien vindt jouw mevrouw Jansen het wel leuk om gefilmd te worden. En anders film je een scrabblebord met een oproepje daarop. Of je zoekt op internet een foto van een oude dame waarbij haar gezicht niet vol in beeld is. Geef je creativiteit de ruimte.

De video hierboven heb ik snel even gemaakt om een voorbeeld te geven. Hij is niet perfect, maar dat geeft niet. Het doel is om aandacht te trekken naar jouw vrijwilligersvacature.

Wat doe je met al deze varianten?

Plaats ze op social media. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar een per week bijvoorbeeld. Je kunt ook per socialmediakanaal een andere variant gebruiken.

Of hang ze op het prikbord in de supermarkt. Ook dan is zo’n korte variant aantrekkelijker dan een lange lap tekst.

En niet vergeten!

Plaats altijd een link naar de uitgebreide vacature op je website. Daar staat alle belangrijke informatie en daar staat hoe mensen zich kunnen aanmelden. Het liefst met een opvallende knop.

Waarschijnlijk schud je nu niet meteen iets uit je mouw. Maar oefening baart kunst. Kijk om je heen naar reclames en wervende teksten. En volg inspirerende merken zoals Coolblue, Ikea en natuurlijk de Efteling. Daar kun je veel van leren.