Tips om betere teksten te schrijven

De scholen beginnen weer, een goed moment om je kennis over schrijven op te frissen. De start van het nieuwe schooljaar voelt voor mij als het begin van een nieuw jaar. Ik vind het heerlijk om na de zomer mijn bedrijf op te frissen. Dus ook mijn teksten.

Best vaak pas ik de teksten van mijn website aan. Want de teksten op mijn website moeten aantrekkelijk zijn. Wat en hoe je schrijft is een belangrijk onderdeel van je zichtbaarheid. En als je beter zichtbaar bent, weten meer vrijwilligers je te vinden.

Daarom wil ik jou uitdagen om binnen jouw organisatie te kijken welke teksten je kunt verbeteren. Zodat jouw lezer zich persoonlijk aangesproken voelt en enthousiast wordt.

5 tips voor betere teksten

In dit artikel krijg je vijf tips die je snel kunt toepassen en waarmee jouw teksten een stuk aantrekkelijker worden.

  1. Schrijf actief
  2. Vervang wij door jij
  3. Gebruik plaatjeswoorden
  4. Schrap overbodige tekst
  5. Maak je tekst geschikt voor jongeren

Met deze tips maak je jouw teksten makkelijk leesbaar, aantrekkelijk en helemaal gericht op de lezer.

Stap voor stap schrijven

Het gekke van schrijven is dat je anders gaat denken. Zodra ik een leeg Word-bestand open, ga ik in schrijfstand. Tijdens trainingen zie ik dat ook bij deelnemers.

Geef iemand de opdracht: ‘Verzin een leuke tekst’ en alle creativiteit stroomt weg.

Zelf begin ik daarom met een grove tekst, die misschien 60% goed genoeg is. Daar ga ik dan aan schaven en sleutelen tot hij goed is. Telkens iets grappiger, strakker, duidelijker en korter. Stapje voor stapje naar een betere tekst (De bonustip gaat hier ook over).

De schrijver bepaalt

Denk hier even over na voordat je verder gaat naar de tips. Wie schrijft de teksten bij jullie? Is dat altijd dezelfde persoon of zijn er wisselende schrijvers?

In beide gevallen is er een valkuil. Bij een vaste schrijver is de valkuil dat zijn of haar schrijfstijl de norm is. Ook als deze niet aansluit bij de lezer.

Bij meerdere schrijvers zie je al snel dat er ook meerdere schrijfstijlen zijn. De lezer merkt dat onbewust, het klopt niet helemaal. In beide gevallen trouwens.

Een huisstijlgids kan een hulpmiddel zijn als je er – naast het logo, kleurgebruik en lettertypes – ook de toon van de teksten en veelgebruikte woorden in vast legt.

Schrijftips waar jouw teksten blij van worden

Of je nou schrijft voor een algemene doelgroep of wilt aansluiten op jongeren. Het aanpassen van teksten is de makkelijkste stap om mee te beginnen.

​Tip 1 – Schrijf actief

Er zijn actieve en passieve manieren om een tekst te schrijven. Vanuit organisaties wordt meestal op een passieve manier geschreven.

“Als organisatie zullen we ervoor zorg dragen dat …”.

Een actieve manier ​is:

“wij zorgen dat…”.

Woorden als zullen, worden, mogen en kunnen maken een tekst langzaam.

Ook ​opvulwoordjes zoals ook, wel, veel, erg, zeer, nog en dus ​kun je beter spaarzaam gebruiken. Dat is voor mij ook ​nog een valkuil. 😉

Knip zinnen op in stukjes om ze beter leesbaar te maken. Dan kunnen lezers de tekst scannen en snel zien wat belangrijk is.

Tip 2 – Vervang wij door jij

Jezelf verplaatsen in de lezer, dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb een snelle manier gevonden.

Loop je tekst na en zoek zinnen die beginnen met ‘wij’. Draai vervolgens de zin om zodat je hetzelfde zegt, maar uit het perspectief van de lezer.

Zinnen als deze:

“In dit artikel geef ik je tips over het schrijven van teksten.”

Buig je om naar zinnen als deze:

“In dit artikel krijg je tips over het schrijven van teksten.”

Zelfde zin, maar voor jou fijner om te lezen want het gaat over jou in plaats van over mij.

Als ik wel over mezelf schrijf of praat is dat meestal een vorm van storytelling. Mijn verhaal zorgt dan voor context.
Meer over storytelling lees je in dit artikel.

Tip 3 – Gebruik plaatjeswoorden

De term plaatjeswoorden is bedacht door Kitty Kilian van de Blogacademie. Met plaatjeswoorden bedoelt Kitty woorden waarbij je direct het plaatje voor je ziet:

  • Auto in plaats van voertuig
    (beter nog: onze oude grijze stationwagen)
  • Spinazie in plaats van groente
    (
    beter nog: gekookte spinazie met een eitje)
  • Liedjes in plaats van muziek
    (beter nog: lekkere meezingliedjes)
  • Geld in plaats van financieel
    (beter nog: vijf euro)

Een leuk testje om te zien dat het echt zo werkt: zoek in Google op voertuig en daarna op auto. Zie het verschil in de afbeeldingen die tevoorschijn komen.

Tip 4 – Schrap overbodige tekst

Echt, wij schrijven te uitgebreid. We willen alles uitleggen en volledig zijn. Lezers – vooral jongeren – willen snel door en lezen die mooie zinnen helemaal niet. Dus schrap wat overbodig is.

Een richtlijn: Schrap de helft van je tekst!

​Tip 5 – Extra tips voor het schrijven voor jongeren

Jongeren zijn gevoelig voor de volgende vijf punten. Neem ze mee in het verbeteren van je teksten.

  1. Schrijf hip, maar wel passend bij jou en de lezer
  2. Maak je punt snel en concreet
  3. Spreek de lezer aan op zijn talenten
  4. Daag hem uit en prikkel nieuwsgierigheid
  5. Beschrijf resultaten

Dit lijken vage punten, maar leg ze naast een willekeurige tekst uit jouw organisatie en je snapt wat er ontbreekt.

Bonustip – Spreek je tekst in

Nog even over dat hoofd dat in schrijfstand gaat waardoor je teksten te formeel worden. Daar is een oplossing voor.

Mijn artikelen spreek ik in op mijn telefoon. In een app waarmee je notities maakt (standaard op elke mobiele telefoon) zit een functie waarbij ik iets in kan spreken en hij het meteen opschrijft. Zo handig!

Ik wandel met mijn hond in het park en praat ondertussen tegen mijn telefoon. Ook de punt aan het eind van een zin spreek ik in. Dan sla ik het op een stuur ik de notitie naar mijn e-mail als platte tekst. En dat is de grove basis voor het stuk.

Doordat ik het ingesproken heb, klinkt het verhaal zoals ik praat. Veel persoonlijker en actiever.

Dus pak je telefoon erbij en zoek die app waarmee je notities kan maken. Maak een nieuwe notitie en bovenaan het toetsenbord zie je het microfoontje staan. Als je daarop klikt kun je praten.

Kun je het niet vinden? Vraag aan een willekeurige puber, die heeft het zo gevonden 😊.

Tot slot – Kies jij of u (maar kies bewust)

Als laatste nog iets om te overdenken. Hoe spreken jullie mensen aan, met u of jij? Zelf heb ik ervoor gekozen om mijn lezer met je aan te spreken. Het voelt persoonlijker en dichterbij.

Jongeren vinden het gebruik van je en jij vanzelfsprekend. Vanuit organisaties is u nog steeds het meest geaccepteerd. Als je echt jongeren wilt aanspreken zou ik overgaan op je, maar ook in u-vorm kun je teksten actiever maken.

Wat je ook doet, kies bewust. Er zijn bedrijven die op hun website de lezer met u aanspreken en op hun social media met je. Zolang de toon van de teksten herkenbaar is, kan dat prima.

Laat me weten of je iets aan dit artikel hebt gehad. En laat me ook weten als je spelfouten of kromme zinnen bent tegengekomen, want is mijn valkuil bij het aanpassen van mijn teksten.

Succes met schrijven!

 

De foto bij dit artikel is van Emma Matthews Digital Content Production via Unsplash