Een droomvrijwilliger, dat wil toch iedereen? Zo iemand die helemaal geknipt is voor de vacature. Waar je er wel tien van wilt hebben.
Dit artikel gaat over het belang van het vinden van de ideale vrijwilliger. En over hoe je dat doet.
Als je vrijwilligers wilt werven ben je geneigd om zo breed mogelijk te werven. Je wilt niemand uitsluiten. Toch is het effectiever om gericht te zoeken naar die ene vrijwilliger die het beste past bij de vraag.
Voorbeeld – de wandelvrijwilliger
Stel, je zoekt een wandelvrijwilliger. Wie de ideale vrijwilliger is, hangt af van het doel van het wandelen. Is het wandelen bedoeld om iemand te helpen met afvallen? Of om een rondje langs lokale bezienswaardigheden te gaan?
Voor de eerste zoek je iemand die zelf ook van een stevige wandeling houdt en kan motiveren. Voor de tweede zoek je iemand die het leuk vind om rustig aan te doen en van een beetje cultuur en lokale geschiedenis houdt.
Waarom kiezen mensen voor jouw vrijwilligerswerk?
Ieder mens is anders en bij elke vrijwilligersvraag past een andere persoon. Andersom gesteld, ieder mens zoekt vrijwilligerswerk dat bij hem of haar past. Er zijn vijf gronden waarop mensen hun keuze bepalen.
Talenten en vaardigheden
Ieder mens heeft een eigen unieke set van talenten. De een kan goed tekenen en de ander goed organiseren. Welke talenten zijn handig voor jouw vrijwilligersvraag?
Interesses en hobby’s
Ook hierin verschillen mensen. Iemand die niet van wandelen houdt, zal nooit enthousiast worden voor een wandelvacature. Logisch toch? Met name bij maatjesvacatures is het handig om te zoeken naar hobby’s
Persoonlijkheid
Wat voor type mens past bij jouw vacature? Rustig of juist daadkrachtig? Termen als ‘enthousiast’ en ‘flexibel’ zijn te algemeen. Hoe concreter hoe beter. Een leuke oefening is om de volgende zin af te maken (liefst meerdere keren). Onze droomvrijwilliger is iemand die …
Waarden
Sommige mensen houden van duurzaamheid, ze zoeken naar een organisatie die dat uitdraagt. Andere mensen vinden inclusie belangrijk, dat iedereen mee mag doen. En zo hebben we allemaal een eigen set van waarden. En natuurlijk kies je vrijwilligerswerk dat past bij jouw waarden.
Motieven
Ieder mens wordt gedreven door motieven. Waarom doen we wat we doen? Wat drijft ons in het leven. Zelf vind ik leren en persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Vertel in een vacature dat ik er iets van kan leren en mijn aandacht heb je. Om welke reden zou ik kiezen voor jouw vrijwilligersvacature?
Bepaal jouw droomvrijwilliger
Als je deze vijf punten helder hebt, wordt het makkelijker om een beeld te krijgen van de ideale vrijwilliger. Om het plaatje concreet te maken, kun je de volgende 10 vragen beantwoorden. Zij geven je een beeld van de persoon op wie je je kunt richten.
Een snelle manier om te bepalen wie jouw droomvrijwilliger is, is door denken aan alle mensen die je kent. Zit daar iemand tussen die heel geschikt zou zijn voor de klus? De kans is groot dat er meteen iemand in je hoofd opkomt.
Zelfs als die persoon niet zelf vrijwilliger wil of kan worden, kun je hem of haar wel als uitgangspunt gebruiken.
10 vragen om jouw droomvrijwilliger te leren kennen
Deze vragen helpen je om een beter beeld te krijgen van deze persoon:
- Is deze persoon een man of een vrouw? (of zijn het meer personen; een echtpaar, vrienden, collega’s, gezin of …?)
- Hoe oud is deze persoon ongeveer?
- Waar woont deze persoon? (plaats, wijk of regio)
- Welke karaktereigenschappen moet deze persoon hebben?
- Welke hobby’s of interesses heeft deze persoon?
- Welke vaardigheden heeft deze persoon? (kan ook beroepsmatig zijn)
- Om welke reden zou deze persoon vrijwilligerswerk gaan doen? (tussen twee banen, ervaring opdoen, contact met andere mensen, contact met andere vrijwilligers, iets leren)
- In welke levensfase zit deze persoon? (jonge kinderen, carrière, studerend, tussen twee banen, gepensioneerd, ziektewet)
- Welk opleidingsniveau heeft deze persoon? (HBO, MBO, specifieke beroepsopleiding)
- Welk taalgebruik past bij deze persoon? (formeel, gezellig, hip)
Het kan best zijn dat niet alle vragen van belang zijn. De laatste vraag is altijd belangrijk. Het bepaalt namelijk de toon van jouw vacature en je communicatie.
Zoek je een gepensioneerde bestuurder? Dan zal een iets formelere taal waarschijnlijk beter aansluiten. Maar als je een sportieve jonge vrouw zoekt om iets met kinderen te doen, dan kun je beter wat gezelliger taal gebruiken.
Verschillende soorten droomvrijwilligers
Vaak kun je meerdere doelgroepen bedenken die passen bij de vrijwilligersvraag. Werk dan elke doelgroep uit en schrijf per doelgroep een vacature op maat. Daarmee vergroot je de kans dat iemand reageert.
Je kunt ook een groepje mensen (echtpaar, vrienden of collega’s) als doelgroep nemen.
Er is meer mogelijk dan je denkt. 😊
Wie is jouw droomvrijwilliger?
Hieronder heb ik een werkblad voor je. Hiermee kun je een profielschets maken van jouw droomvrijwilliger(s).
Profielschets Droomvrijwilliger
Heb jij de ideale persoon al in beeld? Laat het me weten in een reactie en misschien kan ik je helpen om hem nog scherper te krijgen.
De workshop Bepaal jouw droomvrijwilliger
Dit artikel is gebaseerd op de workshop ‘Bepaal jouw Droomvrijwilliger’. Een creatieve en inspirerende training waarbij je inzicht krijgt in de ideale vrijwilliger voor jouw vrijwilligersvraag. Deze workshop geef ik veel bij vrijwilligerscentrales en informatiepunten.
Mijn ervaring is dat mensen tijdens de workshop vaak meerdere doelgroepen ontdekken. Hierdoor kunnen ze ineens meerdere kanten op met de werving.
Meer informatie over de workshop vind je hier.
De foto bij dit artikel is van Dayne Topkin via Unsplash
Geef een reactie