Diversiteit

 

Diversiteit heb je in verschillende manieren. Denk aan persoonlijkheid, leeftijd, gender, kleur, culturele achtergrond en zo zijn er nog meer voorbeelden. Diversiteit is een thema dat actueel is en waar veel vrijwilligersorganisaties mee aan de slag willen. Maar hoe pak je dat nou aan?

In dit artikel bespreek ik een aantal zaken die je kunt onderzoeken en voorbereiden voordat je aan de slag gaat met werving.

Wat voor diversiteit zoek je?

De makkelijkste manier om diversiteit die je vrijwilligersbestand aan kunt brengen is in persoonlijkheid en leeftijd. Zoek je iemand met een bepaald karakter of wil je meer jongeren? Pas je taalgebruik en afbeeldingen aan, zorg dat je aansluit op de motieven en in principe heb je al een redelijke stap gezet.

Lastiger is het als je diversiteit verder uit wilt breiden naar mensen die de Nederlandse taal niet spreken, mensen met een beperking of mensen met een andere culturele achtergrond.

Soorten diversiteit:

  • Leeftijd
  • Man/vrouw/anders oftewel genderdiversiteit
  • Mensen van kleur
  • Mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt
  • Statushouders
  • Expats
  • Mensen van culturen die wel ingeburgerd zijn maar je niet vaak in het vrijwilligerswerk ziet.

Diversiteit aanbrengen werkt het beste als je het stap voor stap aanpakt. Bepaal welke doelgroep je als eerste binnen wilt halen en ga je daar in verdiepen.

Is de organisatie er klaar voor?

Stel dat in jouw organisatie het merendeel van de vrijwilligers wit en gepensioneerd is, iets wat vaak voorkomt. Hoe makkelijk wordt het dan om daar mensen van een heel andere cultuur tussen te zetten? En cultuur kan in dit geval ook jongerencultuur zijn.

Daarom is het goed om de volgende zaken te onderzoeken en ook mee aan de slag te gaan:

  • In hoeverre is jouw in organisatie ingericht op diversiteit?
  • Hoe is het acceptatieniveau bij bestaande vrijwilligers?
  • Hoe faciliteer je mensen die de Nederlandse taal niet goed begrijpen?
  • Hoe faciliteer je mensen die door een beperking aanpassingen nodig hebben?

Ken je je doelgroep?

Stel, je weet ongeveer op wat voor soort mensen je wil richten en je hebt ervoor gezorgd dat jouw organisatie er klaar voor is.

Dan is het goed om je doelgroep beter te leren kennen. Hoe zijn ze bekend met vrijwilligerswerk? In veel andere landen bestaat het georganiseerde vrijwilligerswerk zoals wij dat kennen helemaal niet. Ook hebben mensen uit andere culturen andere gewoontes en gebruiken. Deze kunnen botsen als je je niet verdiept in deze achtergronden van de gewoontes.

Bijvoorbeeld de situatie van een volkstuin die veel werkt met vrijwilligers uit een AZC. Daar gebeurde het een van de vrijwilligers wegbleef zonder iets te laten horen. Bij navraag bleek dat de man ziek was waardoor hij niet kon komen. Een afbericht sturen – wat wij wel zo netjes vinden – was vanuit zijn cultuur iets ongehoords. Als je dat niet weet kan er een conflict ontstaan dat niet nodig was.

Tot slot wil je weten wat de waarden en motieven zijn van de nieuwe vrijwilligers die je zoekt. Waardoor worden ze geprikkeld? Waar kun je uitdagingen verwachten? En waar moet je ze vinden?

Het werven

Als je alles in kaart hebt gebracht en jouw organisatie tot een veilige plek hebt gemaakt waar iedereen zich welkom voelt heb je een strategie nodig om ze te vinden en binnen te halen. Zo’n strategie is voor elke doelgroep anders.

Gebruik je netwerk om contacten te leggen en hulp te vragen. Maak per doelgroep pakketten met afbeeldingen die zijn afgestemd en vertalingen of teksten op een begrijpelijk niveau. Zoek hulp binnen de doelgroep zelf.

Interessant om te lezen

Luca van Seumeren heeft onderzoek gedaan naar het binnenhalen van nieuwe gezichten in de breedste zin van het woord. Daarover heeft ze op de website van de Vereniging NOV een artikel geplaatst. Bij het artikel staat ook de link naar het hele onderzoek en een link naar een Kennisboost-sessie.

Naar het artikel over nieuwe gezichten

Meer diversiteit is een prachtig doel en als je het goed voorbereid heb je grote kans van slagen. Op naar een echt diverse samenleving!

 

De foto bij dit artikel is van Omar Lopez on Unsplash