de jonge vrijwilliger

De pragmatische burger en daarmee ook ‘de nieuwe vrijwilliger’ is in opkomst. De verwachting is dat in 2060 ongeveer de helft van alle burgers de pragmatische burgerschapsstijl zal hebben. Deze burgers zijn individualistisch en hebben het druk met carrière maken, zichzelf ontplooien en plezier hebben.

Helaas gaat dit ten koste van andere zaken. Zorgen voor elkaar, iets goed doen voor een ander en je vrijwillig inzetten is niet meer vanzelfsprekend. Plichtsbesef is bijna een vies woord geworden. Tussen de manier waarop voornamelijk de jongere generaties in het leven staan en de vragen vanuit de maatschappij zit een gat.

Het gat tussen organisaties en vrijwilligers

Dat gat ontstaat al. Vrijwilligersorganisaties zien een terugloop van vrijwilligers. En de vrijwilligers die zich wél aanmelden, willen zich niet vastleggen en zijn sneller weer weg. Aan de andere kant zijn er steeds meer organisaties die een beroep doen op vrijwilligers.

Jongeren die vrijwilligerswerk willen doen, hebben een grotere keuze uit organisaties waar ze zich kunnen inzetten. Door digitale ontwikkelingen is het ook nog eens makkelijker om bij meerdere organisaties te ‘shoppen’ om uit te komen bij de klus die hen het meeste aanspreekt.

Wat ook een rol gaat spelen is dat de nieuwe vrijwilliger gevoeliger is voor status. Ze willen niet aan de slag bij een ‘suffe’ organisatie. Ze willen een organisatie die aantrekkelijk is. En het liefst met een klus die interessant staat op hun cv.

8 manieren om je voor te bereiden op de toekomst

De beweging die gaande is, kunnen we niet stoppen. Maar dat betekent niet dat we bij de pakken neer moeten zitten. Wat we nodig hebben is een flinke dosis creativiteit en de bereidheid om mee te bewegen. We moeten anders leren denken en zoeken naar kansen waar nu alleen maar problemen lijken te zijn. En die kansen zijn er echt wel.

  1. Zorg dat je zichtbaar bent op de plekken waar de jonge vrijwilliger is.
  2. Neem de manier waarop je vacatures schrijft onder de loep.
  3. Bedenk wat er uniek is aan jouw organisatie en benadruk dat.
  4. Laat vrijwilligers zien wat het vrijwilligerswerk hen oplevert.
  5. Benadruk ervaring en ontwikkelingsmogelijkheden.
  6. Zorg voor effectieve procedures en korte lijnen.
  7. Maak het makkelijk om in en uit te stromen.
  8. Verbeter je imago door stap voor stap aanpassingen door te voeren.
  9. Werk samen met andere organisaties, zodat je vrijwilligers kunt uitwisselen.

Als je met deze zaken aan de slag gaat, zal je organisatie aantrekkelijker worden voor alle vrijwilligers.