pragmatische burger

Wie is de pragmatische burger en wat zijn zijn drijfveren? Vandaag zoomen we in op de pragmatische burger, want dát is de vrijwilliger van de toekomst.

Wie is nou die pragmatische burger?

De pragmatische burger is iemand die vooral bezig is met zijn eigen wereldje. Hij heeft ambities, is gevoelig voor status en wil het beste voor zichzelf en zijn naaste omgeving.

Maatschappelijke zaken interesseren hem wel, maar hij zal niet snel de eerste stap zetten om tot actie over te gaan. Als iemand anders een actie begint die hem raakt, doet hij daar wel enthousiast aan mee.

Ingewikkelde zaken zoals stukken lezen en urenlang vergaderen zijn niets voor hem. Hij houdt van kort en bondig. Geef hem een snelle concrete opdracht of laat hem zijn eigen ding doen.

De pragmatische burger houdt van vrijheid, wil eigen keuzes maken en niet gedwongen worden. Doet geen dingen ‘omdat het zo hoort’. Hij houdt van (nieuwe) ervaringen en is gevoelig voor trends.

Hij is snel in communiceren en wil een korte, duidelijke boodschap. De pragmatische burger communiceert via moderne kanalen zoals internet, social media en WhatsApp. Het nieuws leest hij op zijn telefoon of tablet.

Zijn alle pragmatische burgers hetzelfde?

Nee, gelukkig niet. De wereld heel saai worden als dat zo was. De pragmatische burgerschapsstijl is opgebouwd uit twee Mentality-profielen: De ‘opwaarts mobielen’ en de ‘postmoderne hedonisten’. En daar zitten een paar belangrijke verschillen tussen.

De opwaarts mobielen zijn statusgericht en materialistisch. Ze willen carrière maken en hebben niets met tradities en verplichtingen. Ze willen geld verdienen, vrij zijn en avonturen beleven. Deze groep bevat meer mannen dan vrouwen en meer jongeren. Je vindt de opwaarts mobielen in alle opleidings- en inkomensniveaus.

De postmoderne hedonisten willen vrij zijn en ervaringen opdoen. Ze vinden privé belangrijker dan hun werk en zijn weinig betrokken bij politiek. Wel zijn ze tolerant en vinden ze dat iedereen gelijke kansen moet hebben. Ze willen vooral met vrienden optrekken. Je vindt de postmoderne hedonisten bij evenveel mannen als vrouwen. Wel zijn het vaker jongeren en hoger opgeleiden.

Hoewel ze veel gemeenschappelijk hebben, zijn er wel degelijk verschillen. Als het gaat om het vinden van vrijwilligers, zul je de meeste kans maken bij de postmoderne hedonisten. Zij staan open voor het opdoen van ervaring, en dat kan net zo goed vanuit vrijwilligerswerk komen.