pragmatische burger

Wie is de pragmatische burger en wat zijn zijn drijfveren? In mijn vorige artikel over de vier burgerschapsstijlen liet ik je zien welke types burgers er zijn. Vandaag zoomen we in op de pragmatische burger, want dát is de vrijwilliger van de toekomst.

Om je geheugen op te frissen nog even een overzichtje van de burgerschapsstijlen.

4 Burgerschapsstijlen in vrijwilligers:

  1. Plichtsgetrouwen, de oude vertrouwde vrijwilliger die zich nuttig wil maken en daar voldoening uit haalt. Houdt niet van veranderingen.
  2. Verantwoordelijken, vind je tussen de zorgprofessionals. Maatschappelijk betrokken, wil zich ontplooien. Wil als vrijwilliger meedenken en organiseren.
  3. Zelfredzamen / pragmatici, de nieuwe vrijwilliger. Wil leuke dingen doen, zoekt ervaringen. Vraagt zich af: What’s in it for me?
  4. Structuurzoekers, weinig maatschappelijk betrokken, maar hebben wel behoefte aan maatschappelijke erkenning. Negatieve houding tegenover overheid.

Lees het hele artikel over de vier burgerschapsstijlen.

Heb jij de Mentality-test al gedaan om te bepalen welke burgerschapsstijl bij jou past?

Ik wel en mijn uitslag was dat ik een pragmatische burger ben. Een postmoderne hedonist om precies te zijn. Dat komt goed uit, want daardoor kan ik me goed inleven in de nieuwe vrijwilliger.

Ook kunnen we alvast één misverstand uit de weg ruimen. De nieuwe vrijwilliger hoeft niet per se jong te zijn, ik kom uit 1971. 😉

En dan nu de hamvraag.

Wie is nou die pragmatische burger?

De pragmatische burger is iemand die vooral bezig is met zijn eigen wereldje. Hij heeft ambities, is gevoelig voor status en wil het beste voor zichzelf en zijn naaste omgeving.

Maatschappelijke zaken interesseren hem wel, maar hij zal niet snel de eerste stap zetten om tot actie over te gaan. Als iemand anders een actie begint die hem raakt, doet hij daar wel enthousiast aan mee.

Ingewikkelde zaken zoals stukken lezen en urenlang vergaderen zijn niets voor hem. Hij houdt van kort en bondig. Geef hem een snelle concrete opdracht of laat hem zijn eigen ding doen.

De pragmatische burger houdt van vrijheid, wil eigen keuzes maken en niet gedwongen worden. Doet geen dingen ‘omdat het zo hoort’. Hij houdt van (nieuwe) ervaringen en is gevoelig voor trends.

Hij is snel in communiceren en wil een korte, duidelijke boodschap. De pragmatische burger communiceert via moderne kanalen zoals internet, social media en WhatsApp. Het nieuws leest hij op zijn telefoon of tablet.

Wil je jonge vrijwilligers? Ga jong denken.

Zijn alle pragmatische burgers hetzelfde?

Nee, gelukkig niet. De wereld heel saai worden als dat zo was. De pragmatische burgerschapsstijl is opgebouwd uit twee Mentality-profielen: De ‘opwaarts mobielen’ en de ‘postmoderne hedonisten’. En daar zitten een paar belangrijke verschillen tussen.

De opwaarts mobielen zijn statusgericht en materialistisch. Ze willen carrière maken en hebben niets met tradities en verplichtingen. Ze willen geld verdienen, vrij zijn en avonturen beleven. Deze groep bevat meer mannen dan vrouwen en meer jongeren. Je vindt de opwaarts mobielen in alle opleidings- en inkomensniveaus.

De postmoderne hedonisten willen vrij zijn en ervaringen opdoen. Ze vinden privé belangrijker dan hun werk en zijn weinig betrokken bij politiek. Wel zijn ze tolerant en vinden ze dat iedereen gelijke kansen moet hebben. Ze willen vooral met vrienden optrekken. Je vindt de postmoderne hedonisten bij evenveel mannen als vrouwen. Wel zijn het vaker jongeren en hoger opgeleiden.

Wat heeft de nieuwe vrijwilliger met pindakaas te maken?

Hoewel ze veel gemeenschappelijk hebben, zijn er wel degelijk verschillen. Als het gaat om het vinden van vrijwilligers, verwacht ik dat je in de meeste gevallen meer kans maakt bij de postmoderne hedonisten dan bij de opwaarts mobielen.

Wie zijn pragmatische burgers in jouw omgeving?

Kijk eens rond in je eigen omgeving, herken je de pragmatische burgerschapsstijl?

Volgende keer gaan we kijken naar de invloed van de pragmatische burgerschapsstijl op de toekomst van vrijwilligerswerk.

Heb je vragen? Stel ze in de reactie.

 

The Happy Volunteer Logo

Zorg dat je geen artikel mist!

Vul hieronder je gegevens in om elke maand inspiratie en tips over het werven van vrijwilligers in je mailbox te ontvangen. Je krijgt als welkomstcadeau een handig e-book met tips.

 Voornaam

 E-mailadres

Jouw privacy is belangrijk. Lees in de privacyverklaring hoe The Happy Volunteer omgaat met je gegevens.

Heleen van Egmond heeft zich als eerste ondernemer in Nederland gespecialiseerd in online marketing voor vrijwilligersorganisaties. Vanuit jarenlange ervaring binnen diverse stichtingen én haar eigen vrijwilligerswerk komt ze met vernieuwende oplossingen voor het werven van vrijwilligers.